2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Paolina szebb mint Mona Lisa

2011. július 11. 14:08 MTI

Miss Italia szépségkirálynő-választást tartottak az olasz képzőművészet nőket ábrázoló alkotásai között. Meglepetésre nem Mona Lisa fejére került a legszebbnek járó korona.

Ki a legszebb nő az olasz képzőművészetben? Erre a kérdésre keresett választ a Censis társadalomkutató intézet Az olaszok és a szépség elnevezésű felméréssel. Több mint ezer, 25-64 év közötti személy választhatott a már előre szelektált százhúsz szépség közül: az istennőket ábrázoló ókori szobroktól a 19. századi festményeken látható telt idomú nemesasszonyokig.

Az Itáliában őrzött vagy itáliai művészek alkotta végtelen számú nőábrázolás közötti első szűrést művészettörténészek és kommunikációs szakértők végezték, és természetesen nem hagyták ki a legismertebbnek számító Mona Lisát és a Vénusz-szobrokat sem. Az eredmény mégis meglepetéssel zárult. A Censis (censis.it) eredményei szerint a képzőművészet legszebbjének járó Miss Italia-díjat Paolina Borghese nyerte el.

Antonio Canova 1805-8 között alkotott, klasszicista márványszobráról van szó. A mű kezdetén huszonöt éves Paolinát - aki Napóleon húga és a római herceg Camillo Borghese hitvese volt - Canova a kor ízlése szerint ókori istennőt utánzó szobor formájában örökítette meg. Paolina az istennők közötti szépségversenyt megnyerő Győztes Vénuszként hever egy pamlagon kezében almával. A szobor a római Galleria Borghese képtárban látható.

A Paolina Borghese mögötti második helyezett szintén meglepetésnek számít: az első udvarhölgy címét Aphrodité Kallipügosz (vagyis Széphátsójú Aphrodité) nyerte el, Az ókori szobor a nápolyi Régészeti Múzeumban látható. A megkérdezett férfiak hetven százaléka szavazott Aphroditéra. Harmadik a 19. századi Francesco Hayez festette A velencei nő című festményének nőalakja lett. Negyedikként a Leonardo festette A kócos nő futott be, mely a pármai Galleria Nazionaléban látható. Az első húsz helyezett fele Vénuszt ábrázolja, közöttük Botticelli és Tiziano festményeinek nőalakjai. Leonardo híres Giocondája csak a hatvankettedik helyen végzett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár