2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Vitatott reklám meztelen ókori szobrokkal

2011. június 9. 15:59 MTI

Az ókori riacei bronzszobrokkal készített reklámfilm bevonását követelik a dél-olasz Calabria lakói, akik szerint a turistacsalogató kampány lejáratja őket. A sajtó szerint a reklámban az antik szobrászat remekművei leginkább Chippendale fiúkra hasonlítanak.


Azonnal állítsák le ezt a reklámot! Szégyent hoz Calabriára! - így követelte az il Quotidiano della Calabria napilap annak az idegenforgalmi kampányfilmnek a bevonását, amellyel éppen a turistákat akarták a tartományba csalogatni.

Giuseppe Scopelliti tartományi elnök ötlete volt, hogy a Calabria történelmét és szépségét jelképező riacei bronzszobrokkal reklámozzák a területet. Az 1972-ben, Riace tengerében talált két ókori műkincs azonban egészen modern szerepben jelent meg a reklámfilmben. Az i.e. 5. századból származó szobrok digitális technikával mozgó alakokká váltak, akik egy képernyőn nézik Calabria nevezetességeit.

A meztelen férfiak azonban nem nyerték el a helyiek tetszését: az újságok szerint a riacei szobrok leginkább Chippendale sztriptíz-fiúkra hasonlítanak. "Calabriában oly sok gyönyörű hely van, muszáj volt két meztelen hátsóval reklámozni bennünket?" - kérdezte az Il Quotidiano della Calabria.

A tartomány szellemi atyjának számító Salvatore Settis, a Los Angeles-i Getty Center volt és a pisai Scuola Normale egyetem mostani igazgatója felháborodottan utasította vissza a szerinte is degradáló reklámot. Settis azt tartja a legnagyobb botránynak, hogy a bronzszobrok életre keltése két és fél millió euróba került. Felszólalt a Confindustria gyáriparos szövetség is hangsúlyozva, hogy a calabriai reklámfilmet már a Milánóban, februárban rendezett idegenforgalmi kiállításon és vásáron is levetítették, és ott is kritikák érték. A tartományi elnök még nem válaszolt, de a reklámfilmet leállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár