A vörösterror 133 napja

Szenzorokkal és antennákkal az örökségvédelemért

2011. június 23. 11:49

Az IBM egyik új fejlesztésével próbálják megvédeni a New York-i Metropolitan Museum of Art középkori gyűjteményét az extrém hőmérsékleti "ingadozásoktól".


Az IBM az Intelligent Building Management projekt részeként biztosítja a technológiát, hogy ezzel segítse a New York-i Metropolitan Museum of Art-ot középkori gyűjteményének megóvásában. A kollekciónak helyet biztosító The Cloisters Museum & Gardens hőmérsékletének és páratartalmának szabályozása már régóta problémát jelentett, de a vászonból, gyapjúból, növényi festékből és cérnából készült, a mitológiai Egyszarvút ábrázoló falikárpitok színei még 600 évvel az elkészítésük után is élénkek.

A múzeum festett, fából készült vallási tárgyú műkincsei különböző állagmegóvási kondíciókat igényelnek. „Minden tárgyunk egyedi” – mondta el Paolo DionisiVici, a múzeum munkatársa. S itt jön a képbe az IBM: az informatikai cég kis energiaigényű, szenzorokkal és antennákkal rendelkező elektronikai szerkezetekből álló hálózatot épített ki. „Ezek a kis szerkezetek érzékelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a korróziót, a szennyeződést és a légnyomást” – magyarázta Hendrik F. Hamann, az IBM-fejlesztés egyik ötletgazdája.

A szenzorpontok hálózatba vannak kapcsolva, s egymástól függetlenül számolják ki, hogy az információk milyen úton jussanak egyik pontból a másikba. A szenzorok és a számítógépes szoftverek valós idejű információk birtokában megfigyelik és lemodellezik az egyes mikroklímákat, s megmutatják, hol van melegebb, vagy hol szárazabb a levegő, hogyan kell elrendezni a műkincseket, rávilágítva a terem termikus kölcsönhatásaira.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!