2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Multimédiás tananyagok a holokausztról

2009. szeptember 29. 08:23

A Holokauszt Emlékközpont, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a USC Soá Intézet a Vizuális Történelemért és Oktatásért magyarországi képviselete pályázatot hirdet pedagógusok és szakmai csoportok számára multimédiás holokauszt-oktatást és tolerancia-oktatást segítő tananyagok, foglalkozástervek elkészítésére a USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumában található, magyar vonatkozású videó-interjúk felhasználásával.

A Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumának magyar nyelvű, illetve magyar vonatkozású interjúit felhasználva olyan – gyakorló pedagógiai szakemberek, tanárok által szerkesztett – tolerancia kompetencia kialakítását, holokauszt- és tolerancia-oktatást, valamint emberi jogok oktatását segítő tananyagok készüljenek, melyek az iskolákban különböző tanórákon (történelem, osztályfőnöki óra, vallás, média, informatika, irodalom, stb.), illetve megemlékezéseken, emléknapokon, projektnapokon és heteken, tolerancianapokon egyaránt használhatók.

Pályázók köre: pedagógusok, pedagógiai szakértők, tanárcsoportok, pedagógiai kutatók, pedagógiai szakmai szolgáltató intézmények, szakmai munkaközösségek.

A pályázat három kategóriában kerül kiírásra:
- általános iskola 7. és 8. évfolyamos,
- szakiskolai,
- gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók számára készített projektterveket vár.

A pályaművek leírása: Az elkészített tananyagok az életinterjúkból származó, tematikusan szerkesztett videó-részleteket, valamint részletes írásos óravázlatot, interaktív feladatokat és felhasználást segítő háttér-információkat tartalmazzanak. A készülő tananyagok technikai szerkesztési munkáiról (pl. vágás) a kiírók gondoskodnak. A kidolgozandó tananyaghoz hasonló mintaóra videó- és írásos részei megtalálhatók a USC Soá Intézet magyar nyelvű portálján.

A kiválasztás módja: Az október végéig beérkezett pályázatok közül a kiírók képviselőiből álló szakmai bizottság választja ki azokat a jelölteket, akik a különböző tananyagokat részleteiben is kidolgozhatják. A kiválasztott pályázókat november végéig értesítjük, számukra a tanórák kidolgozását segítő szakmai konzultációs napot tartunk. Ezen túl a kiírók az oktatási anyagok összeállításához mindvégig egyéni konzultációs lehetőséget biztosítanak a pályázók számára.

Az elkészült tananyagok online változata felkerül a Holokauszt Emlékközpont honlapjára, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapjára, a USC Soá Intézet magyar nyelvű portáljára, és további oktatási portálokra, valamint DVD-változatából oktatóanyag sorozatot készít a Holokauszt Emlékközpont.

Díjazás: A feladat elvégzéséért a három legjobb tananyagot kidolgozó pedagógus vagy szakmai csoport tananyagonként 150.000 Ft pályázati díjban részesül.

Pályázati határidők és jelentkezési feltételek:
A pályázatok benyújtásának határideje: 2009. október 31.
A tananyagok elkészítésének határideje: 2010. március 1.
Ünnepélyes eredményhirdetés: 2010. április 16.

Pályázni kitöltött és aláírt pályázati űrlap, valamint a kötelező mellékletek benyújtásával lehet: a pályázati felhívás és pályázati űrlap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár