2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Régi szépségében ragyog a Szent Pál-székesegyház

2011. június 19. 19:37 MTI

Véget értek a tizenöt éve tartó felújítási munkák a London jelképének számító Szent Pál-székesegyházban, amelyet hosszú évek óta most először csodálhatnak meg a turisták és a londoniak állványok nélkül.


Christopher Wren 1675 és 1710 között, a nagy londoni tűzvész után épült műve 1964-ig a brit főváros legmagasabb épülete volt, amíg meg nem épültek a City felhőkarcolói.

A katedrális, amely azért is kedves a londoniaknak, mert túlélte a főváros egész negyedeit romba döntő "villámháborút" a második világháború idején, a klasszicista és a barokk stílus elemeit ötvözi. Híres kupolája - amelynek a boltozata 86 méter magas - tervezésekor sokakat megbotránkoztatott, a kortársak ugyanis a gótikus katedrálisok toronytetőihez voltak szokva.

A felújítás, amely 45,5 millió euróba - hozzávetőleg 12 milliárd forintba - került, éppen időben ért véget ahhoz, hogy jövő kedden ünnepi istentisztelettel megemlékezhessenek az épület 300. születésnapjáról. Megtisztították a londoni szmogban megfeketedett külső falakat, és restaurálták az épület belsejét. Csak a külső részén több mint 150 ezer portlandi követ tisztítottak meg.

A székesegyház a londoni érsekség székhelye. Itt tartották 1981-ben Károly herceg és Diana Spencer esküvőjét. A katedrálisban temették el Horatio Nelson admirálist, Wellington herceget és Christopher Wren építészt.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!