2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Az amerikai légi felderítés kezdeteire emlékeztek Washingtonban

2011. június 15. 14:11

Thaddeus Lowe 1861-es történelmi jelentőségű bemutatójára emlékezett a hétvégén a National Air and Space Museum. A férfi repülésének köszönhetően állították fel az Egyesült Államok első, légi felderítő egységét, ami hőlégballonokat alkalmazott a konföderációs állások kikémlelésére.


Thaddeus Lowe 1861 júniusában Abraham Lincoln előtt emelkedett 152 méteres magasságba hőlégballonjával. Mivel már korábban is azt javasolta, hogy használják az eszközt felderítési célokra, a bemutató által meggyőzött polgárháborús elnök rábólintott a merész tervre. A tudósnak eredetileg akkor jutott az eszébe egy ilyen felderítő osztag létrehozása, amikor két hónappal korábban ballonjával ellenséges terület fölé jutott Dél-Karolinában.

Lincoln támogatásának köszönhetően felállították az unió első légi felderítő egységét (Union Army Balloon Corps), amelyet több polgárháborús csata során vetettek be. A különleges csapat 1863-ban feloszlott.

A bravúros bemutató emlékére a washingtoni székhelyű National Air and Space Museum családi napot szervezett, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a polgárháborús kémkedéssel, és megtekinthették Lowe ballonjának mását is.

A program honlapja

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!