Hitler elfeledett szövetségesei

Újratemetik Amerikában a gépéből Magyarország felett kiugrott katonát

2011. június 10. 16:33 MTI

Hatvanhat évvel az utolsó bevetése, valamint hétéves diplomáciai egyeztetés és vizsgálat után újratemetik hazájában Marvin Steinford amerikai törzsőrmestert, aki 1945 március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból - jelentette az amerikai média.


Az exhumálás

A 22 éves Steinford - akinek feladata a bombák kézi kioldása volt - bajtársaival együtt Berlin felé tartott az olaszországi Amendolából, amikor a gépét eltalálta a német légvédelem. "Steiney" kiugrott, s 2004-ig csak sejteni lehetett, hogy mi történt vele. Földi maradványait akkor találták meg, amikor a zirci második világháborús szovjet emlékművet kiköltöztették a belvárosból. Feltűnt, hogy a katonai temetőben az egyik koporsó más mint a többi, s a tüzetesebb vizsgálatkor kiderült, hogy az egy amerikai katona holttestét rejti. A katonai azonosító jegyen Steinford neve állt.

Larry Greer, a Pentagonnak a hadifoglyok és az eltűntnek nyilvánítottak ügyeiért felelős osztályának szóvivője szerint a lelet nyomán tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között - mivel az amerikai katonára magyar területen ugyan, de egy szovjet hadisírban találtak rá. Az egyeztetések kétszer is megszakadtak, végül Moszkva 2008-ban engedélyezte Steinford exhumálását.

Alig néhány nappal a megegyezés után amerikai szakértők nyolc zsákban a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították a maradványokat, ahol a vizsgálat megállapította, hogy Steinford hamvai összekeveredtek egy szovjet katonáéival.

Az elkülönítéssel és a néhai törzsőrmester maradványainak hivatalos beazonosításával 2010 októberére végeztek. Marvin Steinfordot június 21-én temetik újra az iowai Keystone-ban. A szertartáson jelen lesz a lánya, Carol Ann, négy unokája és 10 dédunokája. A felesége, aki 2004 óta tudott arról, hogy megtalálták, tavaly októberben hunyt el.

A második világháborúban 73 ezer amerikai katonát nyilvánítottak eltűntnek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!