2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Reklám a Nagy Háborúban

2009. február 27. 10:55 MTI

Csaknem száz évvel ezelőtti plakátokat, képeslapokat, apróhirdetéseket, használati- és dísztárgyakat mutat be a Mindenütt hódít... Reklám a Nagy Háborúban (1914-1918) című kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a fővárosban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM).


"A tárlat anyagát elnézve egy igen összetett világ képe bontakozik ki a látogató előtt: a tragédiákban gazdag valóság és a humor egy sajátos keverékének lehetünk szemtanúi" - fogalmazott a csütörtök délutáni megnyitón Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője.

Kitért arra, hogy az első világháború időszakában íródott leleményes hirdetések nem csupán az akkori tárgyakat, szolgáltatásokat, valamint az eladásukra kiötölt stratégiákat mutatják be, hanem a kor mentalitásáról is rengeteget elárulnak, felelevenítve azt a világot. "Külön értéke a kiállításnak, hogy rengeteg különböző tárgytípust mutat be, melyek mindegyike összetett üzenetet hordoz" - hangsúlyozta. Vígh Annamária példaértékűnek nevezte az MKVM és a Hadtörténeti Múzeum szoros együttműködésével létrehozott tárlatot, amely véleménye szerint mindkét felet gazdagítja, miközben egy izgalmas és szórakoztató anyagot mutat be a látogatóknak.A május 31-ig megtekinthető tárlaton színpompás plakátok, humoros apróhirdetések és ötletes képeslapok sokasága tekinthető meg. A hirdetések között található gyászkosztüm, vízhatlan katonacipő, fagykenőcs, illetve különböző vérképző készítmények vásárlásra buzdító reklám, de akad olyan is, amely különféle hazafias cselekedetekre, például meleg alsóruha vásárlására és az orosz frontra küldésére szólítja fel a "honleányokat".

A hirdetések mellett megannyi korabeli tárgy, többek között hadsegélyező kártya, hadifém-gyűjtő kondér, művégtagok, érmek és a háború ihlette gyermekjátékok tekinthetők meg. A látogatók korabeli vegyeskereskedésekbe, suszterműhelyekbe, budoárokba és kaszinókba is beleshetnek, egy apró moziteremben pedig az időszak filmhíradóiba tekinthetnek bele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár