2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészült az asszír nyelv szótára

2011. június 7. 11:21

A Chicagói Egyetem kutatói kilencven év után befejezték az asszír nyelv szótárának összeállítását. A témáját tekintve egyedi projekt eredményeképpen létrejött 22 kötetes munka betekintést nyújt az egykori közel-keleti térség mindennapjaiba.

A Chicagói Egyetem munkatársai 1921-ben kezdték el az asszír nyelv szótárának kidolgozását. A tudósok, noha tudták, hogy időigényes feladatra vállalkoznak, arra nem gondoltak, hogy a grandiózus projekt kilencven évig fog tartani.

A szótáron dolgozó tudósok köre, és az alkalmazott technikai módszerek is változtak, de a munka végül 2011-re elkészült. A 22 kötetet kitevő gyűjtemény inkább egy enciklopédia, mintsem szójegyzék. Az asszír nyelvet áttekintő munka anyaga források széles körét öleli fel: többek közt szerelmes leveleket, recepteket, adózási jegyzékeket, orvosi szövegeket, csillagászati megfigyeléseket, vallási szövegeket, szerződéseket és költeményeket is találunk benne. A véglegesen az i.sz. 1 században kihalt asszír nyelv a sémi nyelvcsaládba tartozó akkád nyelv egyik dialektusa volt.

Az angolra lefordított, eredetileg ékírásos szavak egy olyan kultúrába engednek betekintést, ahol hasonló okokból fejezték ki az emberek pozitív és negatív érzéseiket: gyermekek születése, rossz termés vagy éppen pénzügyi problémák miatt.

A szótár kidolgozása aprólékos és időigényes folyamat volt, hiszen az ékírásos karakterek némelyike például komoly jelentésmódosuláson esett át az asszír nyelv használatának évezredei során. Maguk a jeleket hordozó kőtáblák is rossz állapotban vannak, töredezettek, hiszen különböző épületek romjai közül kerültek elő. Ezenfelül sok esetben nem volt központozás, így nehéz volt a szó és szótaghatárok megállapítása.

A feldolgozandó információk mennyisége annyira hatalmas volt, hogy az első kötetet csak a munka kezdete után harminc évvel tudták kiadni. A most elkészült teljes gyűjtemény mintegy 10 ezer oldalt tesz ki, és 28 ezer szótári tételt tartalmaz. Az egyes szavak meghatározását úgy alkották meg, hogy azok az egyes tételeket kulturális és történelmi környezetükben tárgyalják.

A projekt oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár