2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Herendi kiállítás nyílt a betléri Andrássy-kastélyban

2011. május 16. 14:49 MTI

A szlovákiai Betlérre, az Andrássy-kastélyba érkezett a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása, amely magyarországi állomások után mutatkozik be a határon túl, Szlovákia mellett Ausztriában is.


A tárlatot Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter és Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkársága kabinetfőnöke nyitotta meg. A szlovák tárcavezető beszédében a két ország közötti kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, Elekes Botond pedig arról beszélt, hogy a két ország számos feledésbe merült vagy idáig nem ismert kulturális emlékkel és élménnyel gazdagíthatja Európa sokszínű művészeti életét. A megnyitón részt vett Eva Lázárová, a betléri kastély igazgatója, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, és Rastislav Pudelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

A szlovákiai Betléren található Andrássy-kastély Közép-Európa egyik legjobb állapotában fennmaradt palotájaként fogadja a látogatókat. Szépségét Europa Nostra-díjjal jutalmazták, díszkertje és parkja a világörökség védett emlékei közé tartozik. Az Andrássy család Herend egyik kiemelt főúri megrendelője volt, a kastély több száz antik herendi műtárgyat őriz.

A 185 éves Herendi Porcelánmanufaktúra a magyar EU-elnökség egyik fő támogatója. A cég 2009-ben útjára indult kiállítás-sorozatán Magyarország tizenkét kastélyában mutatta be világhírű termékeit. A 19. század óta világszerte számos uralkodócsalád, előkelőség és híresség rendelt a gyár luxusporcelánjaiból. A magyar EU-elnökséghez a manufaktúra egy Viktória-motívummal készített vázával és angol tervező által készített kávéscsészékkel is hozzájárult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár