Hitler elfeledett szövetségesei

Da Vinci a kiválasztott keveseknek

2011. május 10. 15:29

Leonardo da Vinci több mint hatvan munkáját felvonultató páratlan kiállítást szervez ősszel a londoni National Gallery, amely azonban úgy döntött, korlátozza a látogatók számát, hogy az érdeklődők ne okozzanak tumultust a képtárban.


A Leonardo da Vinci: A milánói udvar festője című tárlat a reneszánsz mester 1480-as és 1490-es években készült alkotásait sorakoztatja fel, ezek Olaszországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból és Lengyelországból érkeznek a brit fővárosba.

A kiállítás egyik fénypontja a Hölgy hermelinnel című festmény lesz. Cecilia Gallerani portréját Leonardo 1488 és 1490 között vitte vászonra. A képen látható hermelines hölgy Milánó urának, Ludovico Sforzának volt a szeretője. A kép Lengyelországból utazik Londonba. Ezt a munkát Luke Syson, a Nemzeti Galéria konzervátora minden idők egyik legszebb portréjának nevezte, művészettörténészek pedig az első modern arcképként tartják számon.

A londoni múzeum Leonardo milánói évei alatt készült csaknem összes alkotását - festményei mellett rajzait is - megszerezte az őszi tárlatra. 1495 és 1497 között készült Az utolsó vacsora, ennek valós méretű - Leonardo tanítványa, Giampietrino által festett - másolatát láthatja majd a közönség.

A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a galéria különleges óvintézkedéseket hozott. Ennek része, hogy az egészségügyi és biztonsági megfontolások alapján engedélyezett félóránkénti 230 látogató helyett legfeljebb csak 180 embert engednek be a kiállításra. Ezáltal elkerülhető lesz a tumultus, és a nézők is kényelmesebben tekinthetik meg a reneszánsz munkákat - emelte ki az intézmény. A november 9-én nyíló tárlat 2012. február 5-ig lesz látható, az utolsó két hétben este 10-ig fogadják az érdeklődőket.

Bár a kiállítás csak hónapok múlva nyílik, a jegyelővétel már kedden megkezdődik.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!