2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking hajók az égből

2011. május 9. 08:42 BBC News

A skóciai Skye felett készített légifelvételekkel térképeztek fel egy 12. századi viking hajókészítő telepet.

A Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Skye Rubh an Dunain félszigetén fából készült csónakokat, kövekből összeállított rakpartot és egy csatornát fedeztek fel. A felvételeket a Skóciai Ősi és Történelmi Emlékhelyek Királyi Bizottsága (Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland, RCAHMS) készítette.

A vízi régészekkel együtt dolgozó RCAHMS reményei szerint további olyan helyeket találhatnak, ahonnan újabb hajómaradványok és más leletek kerülnek elő. A régészek szerint a közeli tó lehetett a vikingek és az őket követő MacAskill és Macleod klánok hajózási tevékenységének központja.

A RCAHMS szerint a tó és a csatorna a téli időszakokban a hajók őrzését szolgálta, s itt építették, illetve végezték el a helyreállítási munkálatokat is. „A hely sok információt árul el arra vonatkozóan, hogy miként épültek a hajók, hogyan használták őket Skócia nyugati felén a középkorban, s talán a prehisztorikus korban is” – mondta egy tengeri régészetre szakosodott szakember. „Nincs még egy ilyen hely Skóciában” – tette hozzá.

A légi felvételek irányítója, Dave Cowley szerint a tenger a közösségek fontos összekötő kapcsa volt a múltban. „Ezt az égi perspektíva nagyszerűen demonstrálja, s megmutatja a tenger és a föld közötti relációt, valamint általa könnyen megérthető, hogy az emberek hogyan utaztak, kereskedtek Skócia nyugati szigetei mentén” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár