Szerelmes uralkodók

Közös adatbázisban a holokauszt során elrabolt műtárgyak

2011. május 4. 14:17

Egy most elkészült adatbázis jelentősen megkönnyítheti a műkincsek visszajuttatását eredeti tulajdonosaik leszármazottainak, valamint hatalmas előrelépés lehet a műkincsek történetének kutatásában - számolt be róla az Associated Press hírügynökség.


A most elkészült felmérés (Reconstructing the Record of Nazi Cultural Plunder: A Survey of the Dispersed Archives of the Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg) sok ezer, az elrabolt műkincsek nyilvántartásával kapcsolatos, eddig ismeretlen náci dokumentumot tartalmaz. A feljegyzéseket a Harmadik Birodalom Alfred Rosenberg által vezetett hatósága, az Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) készítette, amely 1940 és 1944 között koordinálta a világtörténelem legnagyobb műkincsrablását, műalkotások tömegét juttatva a náci vezetők magángyűjteményeibe. Az áttekintés egyediségét az adja, hogy kilenc ország 29 archívumába szétszóródott ERR dokumentumokat összegzi. A gyűjtemény tartalmazza a lelőhelyeket, online elérhetőségeiket, és részleteket a tárolt anyaggal kapcsolatban.

A felmérés célja kettős: egyrészt a vitatott eredetű műalkotásokkal rendelkező múzeumok számára biztosít információt, másrészt a holokauszt előtti tulajdonviszonyok helyreállításában kíván segédkezni. Az áttekintés összeállítója Patricia Kennedy Grimsted, a második világháborús források szakértője volt, a kutatás költségeit a Claims Conference nevű jóvátételi szervezet állta, és eredményeit az International Institute for Social History tette közzé.

Az adatbázis 140 ezer oldalnyi EER dokumentumra mutató hivatkozást tartalmaz, az Ukrán Állami Levéltár anyagából. Ezeket az egykoron titkos iratokat 2010-ben digitalizálták és tették elérhetővé a Claims Conference nevű jóvátételi szervezet segítségével. Emellett a német szövetségi levéltárak digitalizált anyagaiban is kereshetünk.

Több hasonló kezdeményezés zajlott le az elmúlt években a Claims Conference támogatásával. 2010 októberére készült el az az adatbázis (Cultural Plunder by the Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg: Database of Art Objects at the Jeu de Paume), amely több mint 20 ezer, Franciaország és Belgium területéről elrabolt műtárgy adatait tartalmazza. Az alkotások kereshetőek művész, alkotó vagy gyűjtemény szerint.

A Zsidók Anyagi Követelései Németországgal Szemben Fórum (Conference on Jewish Material Claims Against Germany, ismertebb nevén Claims Conference)1951 óta dolgozik a holokauszt során elrabolt anyagi javak tulajdoni viszonyainak helyreállításáért. A szervezet három tevékenységet támogat az ERR viszonylatában: az első a jelen felmérés internetes publikációja és az előzetes áttekintés elkészítése. A második a különböző irattárakban található ERR anyagok feltérképezése és hozzáférhetővé tétele. A harmadik a US Holocaust Memorial Museummal közösen egy kereshető adatbázis létrehozása, amely több mint 20 ezer, Franciaország és Belgium területéről elrabolt tárgyat tartalmaz.

A kutatások nemcsak az egykori zsidó tulajdonosok számára lehetnek hasznosak, hanem Oroszország számára is, mert a szovjet állami intézményekből számos műkincset raboltak el a második világháború folyamán.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!