2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonai vereség, illúziók és realitások

2011. április 28. 14:14

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának rendezésében Politikai játszmák – Bujdosói hétköznapok (1711-1761) címmel nagyszabású tudományos emlékülésre kerül sor a Kar Reviczky utcai épületének dísztermében 2011. május 5-én reggel 9.00 órai kezdettel a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békekötés háromszázadik évfordulója alkalmából.

A rendezvény programjában huszonhárom előadás szerepel a korszak neves hazai és határon túli kutatói, egyetemi oktatói részvételével. A konferenciát Balla Péter rektorhelyettes nyitja meg, s a résztvevőket köszönti Sepsi Enikő dékán, valamint a magyar nemzeti függetlenségi harcokban és a kulturális életben hagyományosan szerepet vállaló erdélyi főnemesi család leszármazottja, a Németországban élő gróf Mikes Zsigmond, a konferencia védnöke.

A rendezvény vendégeként jelen lesz Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Az elhangzó előadások egyrészt a hazai belpolitikai helyzet, a hosszú háborús időszakot követő újjáépítés lehetőségének, illetve az általános európai nemzetközi diplomácia törekvéseinek szempontjából vizsgálják a Rákóczi-szabadságharcot lezáró időszak eseményeit. Mindemellett különös hangsúlyt kap az emigrációban élő II. Rákóczi Ferenc fejedelem és környezetének a szabadságharc újrakezdésére irányuló kezdeményezései, a kényszerű emigrációban töltött mindennapok bemutatása.

A konferencia legfőbb célkitűzése, hogy választ adjon arra a kérdésre, vajon a szatmári békekötést követően, az általános amnesztia ellenére is az emigrációt választó, s a küzdelem újraindításában reménykedő fejedelem és társainak a várakozásai milyen mértékben változtak az idők folyamán, illetve a vereséget soha el nem fogadó magatartásukat miképpen értékeli a történetírás, szellemiségük milyen mértékben épült be a nemzeti történelmi tudatba.

A konferencia részletes programja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár