A vörösterror 133 napja

Eichmann izraeli perét mutatja be egy berlini kiállítás

2011. április 6. 11:15 MTI

A náci háborús bűnös, Adolf Eichmann 1961-ben Izraelben tartott bírósági tárgyalását idézi fel egy Berlinben nyílt kiállítás. A per annak idején kiemelkedő szerepet játszott a holokauszt és a második világháború megismerésében.


A terror topográfiája nevű dokumentációs központban rendezett Der Prozess - Adolf Eichmann vor Gericht című kiállítás arra a több száz órás archív filmfelvételre támaszkodik, amely ötven esztendeje az Eichmann-tárgyalás egészét rögzítette. A jeruzsálemi per során számos holokauszttúlélő megrendítő vallomása hangzott el, miközben Hitler helyettese, a holokauszt megtervezőjeként emlegetett Eichmann rezzenéstelen arccal ült a tárgyalóteremben elhelyezett golyóálló üvegfalú fülkéjében.

Németország második világháborús szerepének újraértékelésében mérföldkőnek számított a tárgyalás, korában sem az áldozatok, sem a volt nácik nem szólaltak meg a népirtással kapcsolatban. "Az Izraelben tartott tárgyalás törte meg ezt a hallgatást" - mutatott rá Andreas Nachama, a dokumentációs központ igazgatója.

Eichmann a háború után Argentínába szökött, 1960 májusában onnan rabolták el izraeli Moszad-ügynökök, és Jeruzsálembe vitték. A per végén 15 vádpontban, köztük emberiesség és a zsidóság ellen elkövetett bűnökben találták bűnösnek, és felakasztották.

A kiállításon nyolc képernyőn vetítenek részleteket a túlélők vallomásaiból és a vádlott közleményeiből. Az írásos dokumentumokat és fényképeket ugyancsak felvonultató kiállításra - amely a holokauszt során meggyilkolt európai zsidók berlini emlékhelyének közreműködésével jött létre - május 17-én Izraelből megérkezik Eichmann hírhedt üvegfalú kabinja is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!