A sörfőzés hajnala
2011. március 30. 11:09
Ki főzte és ki itta az első sört? Bár ezzel kapcsolatban nagyon sok elképzelés és teória létezik, biztosat mégsem tudunk ezen közkedvelt alkoholfajta készítésének kezdeteiről - idézte fel Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem kutatónője egy nemrég tartott előadásában.
Korábban
A Kaliforniai Egyetem antropológusa szerint bár a sörfőzés dokumentált kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza, mégsem tudunk túl sokat minderről. A korai tűzrakó helyek és települések régészeti vizsgálata során ugyanis nem állapítható meg, hogy ott főztek-e sört, vagy nem.
Hastorf szerint bizonyos, hogy Mezopotámia területén készítettek sört, ott ugyanis az ékírásos táblák már i.e. 4000 körül megemlékeztek a hasonló alkoholfajták kereskedelméről. I.e. 1800 körül a sumérok annyira megszállottjai voltak a jó söröknek, hogy valaki Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez is írt egy himnuszt, ami a mai napig fennmaradt. Hastorf szerint ez egyenes bizonyítéka annak, hogy népszerű lehetett ezen alkoholos ital, hiszen máskülönben nem lett volna istennője sem. Mivel egy női istenségről beszélünk, a nők kiemelt szerepet tölthettek be a sumér társadalomban – állítja a kutatónő.
Az ókori Egyiptomban is több ezer évre vezethetők vissza a sörfőzés hagyományai: az itteni feljegyzésekben a hozzávalókat és eljárásokat olyannyira részletesen örökítették meg, hogy a mai vállalkozások is sikerrel próbálkoznak ezen italfajták rekonstrukciójával. Hastorf szerint a szakma a Nílus völgyében olyan nagyüzemi szinten működött, hogy már nem beszélhetünk a családi főzdékről, és csak házi márkákról.
Persze nem szabad megfeledkezni a Múlt-koron már többször bemutatott rekonstrukciós eljárásokról sem: 2004-ben Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régészeti antropológiai tanszékének munkatársa azt mutatta be, hogy 9000 évvel ezelőtt már a neolitikus Kínában is főztek alkoholos italt. Mindezt Chateau Jiahiu néven a Dogfish Head szakemberei rekonstruálták is, ám ez az alkoholféle azonban inkább egy sör-bor hibridnek nevezhető, mintsem sörfajtának.
A kutatónő szerint a sör több különböző szempont miatt válhatott mindenhol hamar népszerűvé: tápanyagtartalma és egészségvédő hatása sem elhanyagolható, illetve sok helyen azért vált népszerűvé, mert az ivóvíz ihatatlan volt. Ezek felett a sört könnyű volt elkészíteni; egyesek szerint erre utal az is, hogy a mezőgazdaság kezdetei is a sörfőzésre nyúlnak vissza.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
tél
Múlt-kor magazin 2021
- A popzene és a politika az 1980-as és 1990-es években
- Holländer Margit lágerélményei
- Göring, az élvhajhász náci
- A középkori élet hét legkülönösebb veszélye
- A két Karátsonyi-kastély Beodrán
- A magyar könnyűzene az 1980-as években
- Az indián fogságnaplók üzenete
- Szendrey Júlia világai
- Vacsoraversenyek az 1930-as évek Budapestjén
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére tegnap
- VIII. Henrik egyházszakadási törekvéseiért kis híján I. Jakab bűnhődött 2024.11.20.