2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Weimarban újra megnyílt a Liszt múzeum

2011. március 22. 12:26 MTI

Ha Liszt Ferenc élne, a németországi Weimar egyik büszkeségének számító, ma múzeumként működő nyári rezidenciáján újra fogadhatná látogatóit.

Kilenc hónapig tartó restaurálás után ugyanis ünnepélyes keretek között nyitották meg újra a weimari Liszt-házat. Az épület homlokzatát és tetejét szinte teljesen felújították és restaurálták a belső helyiségeket is. A múzeumként működő, a weimari Mariestrassén lévő házat kedd reggeltől újra látogatók, Liszt-rajongók népesíthetik be.

A felújítást vezénylő Reimar Frebel hétfői nyilatkozatában a színes külső homlokzat restaurálását emelte ki. Ami a belső munkálatokat illeti, a legnagyobb feladatot a zeneszalon felújítása jelentette - mondta el az építész, utalva arra, hogy a tapétákat, a függönyöket és a bútorhuzatokat az eredeti mintájára ugyancsak teljesen felújították.

Liszt - aki 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karnagya volt - csak a városba történt visszatérésekor, 1869-ben költözött be a házba, illetve annak felső emeletére, és a nyári hónapokat rendszerint ott töltötte egészen 1886-ban bekövetkezett haláláig. A ház jóformán azóta múzeumként működik és Weimar egyik legfőbb nevezetességének számít. Felső emelete többnyire Liszt Ferenc személyes tárgyait mutatja be, míg az alsó részen egyfajta multimédiás kiállítás működik.

A felújítás értesülések szerint több mint 370 ezer euróba (több mint 100 millió forintba) került, a költségeket a weimari Klassik-Stiftung fedezte. A múzeum újbóli megnyitása részét jelenti azoknak a megemlékezéseknek, amelyeket a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából Weimarban, illetve Türingia tartományban rendeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár