2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Cádiz alatt lehet Atlantisz

2011. március 17. 09:35

Egy nemzetközi kutatócsapat azt állítja, sikerült lokalizálnia a több ezer éve egy cunami által a föld színéről elsöpört várost, Atlantiszt – ezúttal Spanyolország déli részén, Cádiznál.


„Ilyen a cunami ereje” – nyilatkozta Richard Freund. „Nehéz elhinni, hogy a szökőár 90 kilométer mélyen bele tud vágni a szárazföldbe, de pontosan ez történt” – tette hozzá a connecticuti Hartfordi Egyetem professzora, egyben a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A kutatók egy valószínűleg víz alá került városról készült műholdképet vizsgáltak meg, hogy később büszkén kijelenthessék: megtalálták az elsüllyedt várost Spanyolország déli részén, Cadíz mellett. Itt, a Dona Ana Park mocsaras vidék alatt nyújtózhat el az ősi város, Atlantisz. A régészekből és geológusokból álló csapat 2009 és 2010 között földalatti radart, digitális térképeket és víz alatti technológiát használt fel a kutatás során.

Freund Spanyolország középső részén „emlékmű városok” érdekes láncolatára bukkant, amelyet a városból elmenekülők Atlantisz mintájára hozhattak létre, ez pedig megerősítette a kutatókat abbéli hitükben, hogy valóban a cunami által elsöpört város nyomaira bukkantak – számoltak be a résztvevők legújabb felfedezésükről a National Geographic csatornán látható dokumentumfilmben. „Olyasmit találtunk, amit még senki, s ez különösen a régészet számára válik hitelessé, ettől pedig még több értelme van a felfedezésnek” – nyilatkozta Freund.

A görög filozófus, Platón 2600 évvel ezelőtt írt az elsüllyedt városról, arról a „ szigetről, amely a Herkules Oszlopainak (ma Gibraltár) nevezett szoros előtt helyezkedik el”. Platón részletes, a városról fennmaradt egyetlen leírását felhasználva a kutatók nagy erőkkel kezdték el keresni a várost a Földközi-tenger medencéjében, illetve az Atlanti-óceán partjainál – s könnyen lehet, hogy most tényleg megtalálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár