2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Jégkorszaki gyermek csontjaira bukkantak Alaszkában

2011. február 28. 11:59 MTI

Egy a jégkorszakból származó kisgyermek csontjaira bukkantak régészek Alaszkában. A hamvasztás után megmaradt maradványok az eddig talált legrégebbi emberi csontok a szubarktikus Észak-Amerikában.


Ben Potter és kollégái, az Alaszkai Egyetem kutatói szerint a helyszín, ahol a megközelítőleg hároméves gyermek testét elégették majd eltemették, mintegy 11 500 éves. Akkoriban Ázsiát és Észak-Amerikát még összekötötte egy a Bering-tengeren átívelő földnyelv. "A leletek felfedezésével új információkat kaptunk az utolsó jégkorszak idején élt ember életmódjáról és viselkedéséről" - mondta el Potter. A kutatók eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban mutatták be.

A gyermek maradványait rejtő sír egy faházban található, amelyet nyilvánvalóan csak a nyári időszakban laktak. A bogyók gyűjtögetésével és halak, madarak, kisebb emlősök vadászatával foglalkozó nőknek és gyermekeknek nyújtott védelmet az épület - vélik a tudósok. A férfiak, akik nagyobb vadakat ejtettek el, hol itt, hol ott állították fel sátraikat.

A kutatók a leletek alapján úgy gondolják, 11 500 évvel ezelőtt a gyermek halálát követően a holttestet elégették, majd az asszonyok betemették a sírt és többé nem tértek vissza a házba. Azt, hogy a gyermek fiú volt vagy lány, valamint a halála okát egyelőre nem tudják megállapítani a tudósok. Reményeik szerint a megmaradt csontmaradványokból elegendő DNS-t tudnak majd kinyerni, amelyet összehasonlíthatnak a régió jelenlegi lakóinak genetikai információival.

A kutatók kisebb állatok, például lazacok, nyulak, mókusok és madarak főtt, sült csontjaira is bukkantak, aminek alapján azt feltételezik, hogy ebben a korban itt nem volt jellemző a kannibalizmus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár