2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iszlám történelmi világ pénzeiből nyílt kiállítás Keszthelyen

2011. február 18. 09:53 MTI

Közel másfél ezer év iszlám pénzeit mutatja be az a kiállítás, amelyet csaknem húsz ország nagykövetének jelenlétében nyitottak meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

Czoma László, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az Ibériai-félszigettől Indiáig terjed az a terület, ahonnan a 14 évszázad fizetőeszközei származnak. A gyűjtemény Szilágyi Mihályé, akinek többezres kollekciójából válogatták ki a mintegy 200 pénzt.

A múzeumban Gedai István, a Magyar Numizmatikai Társulat tiszteletbeli elnöke, valamint Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára méltatta az arab világ múltját, történelmét, művészetét és a mai kapcsolatokat. A tárlatmegnyitót kiemelt rendőrségi biztosítás kísérte, az iszlám országok nagyköveteinek jelenléte miatt Keszthely belvárosában fokozott ellenőrzést vezettek be.

A keszthelyi bemutatón az iszlám országokban ma használatos dínár vagy líra mellett olyan pénzeszközök is láthatók, amelyek neve valószínűleg a legtöbbeknek különlegesen hangzik, mint az altin, az akcse, a beslik, a kurus vagy a zolta. A tárlat pénzeinek legkorábbi darabja 622-ből származik. A középkori Oszmán Birodalom, a történelmi Törökország kontinensekre kiterjedő területéről származó fizetőeszközök, vagy a mongol, iráni és indiai birodalom pénzei ugyancsak szerepelnek a tárlókban.

Az iszlám pénzek június végéig láthatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, ahol évek óta látogatható a 23 iszlám ország művészeti kincseit bemutató állandó kiállítás is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár