2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Várossá válásának évfordulóját ünnepli Sepsiszentgyörgy

2011. február 6. 14:49 MTI

Városként való említésének 550. évfordulóját ünnepli idén Sepsiszentgyörgy. A székelyföldi megyeközpontban a városházán már dolgoznak az egész éves programsorozat kialakításán.

Antal Árpád polgármester bejelentése szerint az idei esztendő a jeles évfordulóról fog szólni Sepsiszentgyörgyön - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap. Az egész éves rendezvénysorozatnak három fő vonulata lesz, helyet kapnak benne a kulturális, a kreatív-interaktív és a szórakoztató rendezvények. Fotó- és rajzpályázatokat írnak ki, kiállításokat szerveznek, lesz sport, könnyűzene és 550 perces koncertsorozat is.

Az ünnepségek kapcsán ötletként vetődött fel, hogy 5,50 lejt (360 forint) gyűjtenének lakosonként egy új Szent György-szoborra. Antal Árpád szerint a város védőszentjének már álló szobrához, amelyet "Süsünek" is nevez a népnyelv, ragaszkodnak a városlakók, az már a város jelképévé vált. Mégis szeretnének helyet adni egy másik köztéri szobornak is, amely a város névadóját a mostaninál hagyományosabb formában ábrázolja.

Terveznek egy könyvsorozatot is, amelynek része Sepsiszentgyörgy képes története, A Szent György legenda és egy sepsiszentgyörgyi egyháztörténeti kiadvány. Az év végén a rendezvénysorozatról megírt és lefotózott anyagokat ugyancsak könyvben adják ki.

A dokumentum, amelyben első ízben tesznek említést Sepsiszentgyörgyről, mint mezővárosról, 1461-ből származik, bár vélhetően ezt megelőzően is város volt a székelyföldi település. A történészekkel egyeztetve a városházán végül arra a megállapításra jutottak, hogy 1461-et tekintik a városi rang elnyerése dátumának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár