2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincoln-dokumentumot hamisított egy amerikai történész

2011. január 26. 15:20 MTI

Csalással vádolnak egy 78 éves történészt az Egyesült Államokban kollégái: állításuk szerint Abraham Lincoln utolsó intézkedésévé hamisította a polgárháborús elnök egy korábbi kegyelmi rendelkezését.

A megvádolt Thomas P. Lowrynak ezt mindössze egyetlen szám átírásával sikerült elérnie. A szóban forgó dokumentumban Lincoln megkegyelmez az unió egy katonaszökevényének. Az eredeti dátum 1864. április 14. Lowry az évszámban a négyest különleges tintával átírta ötösre, ezért úgy tűnik, ez az irat volt Lincoln életének utolsó hivatalos írásos rendelkezése azelőtt, hogy még aznap este agyonlőtte egy merénylő egy színházban.

Az 1998-ban elkövetett hamisítással történelmileg sokkal érdekesebbé tett iraton az ötös szám azonban kicsit sötétebbre sikeredett, ami szemet szúrt egy irattárnoknak és felkeltette gyanakvását. Ebből indult ki az egész ügy, melyet az Egyesült Államok Nemzeti Archívuma a héten tárt a sajtó elé hozzátéve, hogy Lowry az intézménynek január elején tett írásos vallomásában elismerte tettét.

A történész azonban most mindent tagad. Mint mondja, bolond volt, hogy aláírta beismerő vallomását, amit csak azért tett, mert megelégelte, hogy kétórás faggatás után sem hittek neki, holott ő végig azt hajtogatta, hogy nem követett el semmiféle hamisítást. Az okmánytár azonban azt állítja, hogy Lowry nemcsak hogy kész volt vallomást tenni, hanem még arról is beszámolt, hogyan hamisította meg a számjegyet töltőtollal és különleges tintával. Felfedte, hogy mindezzel lendíteni akart pályafutásán, ismertté szerette volna tenni magát.

Lowry szerint ennek semmi értelme, mivel alig ismerik őt. Kollégái azonban azt állítják, hogy igenis lendített Lowry pályafutásán az irat - Lincoln kutatóinak körében legalábbis ismert lett -, és még maga a levéltár is elismeréssel adózott Lowry munkájának.

Az ügyben a vizsgálat folytatódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár