2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum nyílt a melegeknek San Franciscóban

2011. január 14. 10:19

Az Egyesült Államok első leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LGBT) múzeuma nyílt meg a San Franciscó-i Castróban, a melegek "Mekkájában”.

„Leveleinket elégették, neveinket kitörölték, könyveinket indexre tették, szerelmeinkről nem beszélhettünk, létezésünket megtagadták” – olvasható az 1979-es Gay History Project egyik röpirata a múzeum falán. A konyhaasztaltól kezdve a kéziratokon és szexuális segédeszközön át egészen Harvey Milk, az első, másságát nyíltan felvállaló, a San Franciscó-i Felügyelőtanácsba beválasztott tisztviselőjének rózsaszín keretes napszemüvegéig szinte minden, a melegek polgárjogi küzdelméhez köthető emléktárgy megtalálható a 480 négyzetméteres kiállítótérben.

Az GLBT Történeti Múzeum a világon csupán a második olyan intézmény (az első Németországban található), amely kizárólag a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatos tárgyakat és írásokat állítja ki. „Ha elmeséljük történetünket, azzal átformáljuk a rólunk alkotott képet és ezzel kitörünk az elszigeteltségből” – vallja Don Romesburg kurátor, a Sonoma Állami Egyetem Genderkutatási és Nőtörténeti Tanszékének segédprofesszora. „A múzeum ennek a projektnek a szíve” – tette hozzá. „San Franciscónak már régóta szüksége lett volna egy ilyen intézményre, főleg ha azt nézzük, hogy az LGBT-k számára ez a város egy valóságos Mekka” – jelentette ki Karen Sundheim, a Main Library's James C. Hormel Gay and Lesbian Center programmenedzsere.

A tavaly márciusban fennállása 25. évfordulóját ünneplő, a múzeum megnyitásáért immáron egy évtizede lobbizó GLBT Historical Society számára a legnagyobb akadályt a társaság számára anyagilag elfogadható kiállítótér biztosítása jelentette. A 2008-ban, röviddel a Milk című film megjelenése után kezdődő, 11 hónapon át tartó kiállítás 25 ezer embert vonzott, így a szervezőkben megérett a gondolat egy állandó tárlat megszervezésére.

„Harvey is ezt szerette volna” – mondta el Steve Porter, a múzeumtól egy kőhajításnyira levő Harvey’s étterem tulajdonosa, aki több ezer dollárt ajánlott fel az intézmény számára. „Felismerte, hogy mennyire fontos a fiataloknak az általuk vívott harc öröksége és a jövő” – tette hozzá. A múzeum vezetői számára létszükség az adomány, valamint az önkéntesek részvétele, az intézmény megnyitásától pedig nem titkoltan a környék gazdasági revitalizációját várják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár