2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az aztékoktól ered a mikulásvirág

2010. december 21. 11:39 MTI

Mexikó őshonos lakossága sok mindent felfedezett, ami megkönnyíti és megédesíti az életet. Ilyen többek közt a vanília és a csokoládé, amelyeknek világszerte fontos szerepe van a karácsonyi ünnepek idején, és idetartozik a díszítésre használt mikulásvirág, más néven karácsonyi csillag is.

A csillagot eredetileg Guerrero és Morales mexikói szövetési államokban használták díszítéshez a hidegebb évszak megszépítésére. Az indiánok a cuetlaxochitl nevet adták neki, ami magyarul annyit jelent: "bőrhöz hasonlóan kemény levelű virág". Spanyol neve nochebuena - azaz "szentséges éj" - volt, mivel december hónapban virágzott. Míg a fenyőfa zöld és fel kell díszíteni, addig a karácsonyi csillag már természet adta tarka, legalábbis karácsony idején.

A növény azon nyomban feltűnt a spanyol hódítóknak, mégpedig nemcsak élénk vörös levelei miatt. Már a 16. században úgy írták le, mint "nagyon tarka levelű fát". Az aztékoknál és a trópusokon élő más népeknél a harcokban elesettek újjá született életét jelképezte.

A vörös és rózsaszín levelű növény diadalmenete a 19. században kezdődött. Legalábbis azt állítják Atlixco kertészei, hogy 1828 végén egy ünnepségre Morelos egyik haciendájára (birtokára) érkezett Robert Poincet amerikai nagykövet, és ott első ízben pillantotta meg a "szentséges éjt". Annyira elbűvölte őt a karácsonyi csillag, hogy szolgálati idejének lejárta után magával vitte hazájába, Dél-Karolina államba, ott termesztette és árulni kezdte. Igaz, hogy nem mexikói elnevezésével, hanem mint "poincetia"-t. Napjainkban pedig már egyaránt elterjedt az Egyesült Államokban és Európában is, különösen hollandiai meleg házakban.

Napjainkban a karácsonyi csillagfa központja Atlixco mexikói szövetségi államban található, nem messze a világhírű Popocatepetl vulkántól, ahol napjainkban akár 1,6 millió nochebuena is eladásra kerül. Az pedig talán már a sors fintora, hogy Washington lezárta a határt a mexikói karácsonyi csillag előtt, azzal az indoklással, hogy esetleg gombák támadhatták meg. Megeshet azonban, hogy Poincet nagykövet utódai védelmezni akarják a piacukat. Míg ugyanis egy Mexikóból származó nochebuena ára (1,5 eurónak megfelelő) két dollár, addig az amerikai termesztésű karácsonyi csillagért akár nyolc dollárt is elkérnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár