2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Négy új harang érkezett a budavári Mátyás-templomba

2010. december 20. 09:03 MTI

Négy új harang érkezett a budavári Mátyás-templomba a németországi Passauból, ahol az elmúlt három hétben áthangolták és megtisztították a templom két régi harangját is - mondta a csütörtöki érkezés előtt Süllei László kanonok; a templom plébánosának közlése szerint a pályázat segítségével megvalósult beruházáshoz az önrészt a budavári önkormányzat bocsátotta rendelkezésre.

Az új harangok egy hónapon át a templom bejárata előtt maradnak; a passaui Perner cég januárban kezdi meg beépítésüket a Mátyás-toronyba - mondta Mátéffy Balázs, a harangrekonstrukció koordinátora. A régi és az új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, előreláthatólag húsvétig kell várni - fűzte hozzá.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz) I. kerületi polgármester elmondta, hogy a Norvég Alap támogatásával pótolják a második világháborúban elpusztult, illetve az évtizedek alatt megrongálódott harangokat. Mivel az egyházat a pályázat nem tekinti nonprofit szervezetnek, 60 százalékos önrészt, 40 millió forintos beruházást kellett volna vállalnia, amelyet az egyház nem tudott előteremteni.

Az önkormányzat, nonprofit szervezetként, 16 millió forintos önrésszel "szállt be" a pályázatba. A harangok behelyezéséről film is készül - jegyezte meg. A polgármester szavai szerint nem pusztán tárgyak beépítéséről, hanem történelmi rehabilitációról is szó van; a hagyományokhoz ezek a harangok is hozzátartoznak.

Mátéffy Balázs arról is beszélt, hogy a harangszék működését "korlátozni" kellett volna, ha nem cserélnek harangokat. A beruházással kettős célt szeretnének elérni: a régi harangösszhangzást, illetve a harangok összterhelésének csökkentését. Összességében több harangot helyeznek el a harangszékben, mint amennyi ott eredetileg volt, de ezzel együtt is sikerül csökkenteni a harangszék összterhelését - fűzte hozzá.

A harangrekonstrukció koordinátora kitért arra, hogy a legidősebb, 1723-as Szentháromság nevű haranghoz hangolták a többit, míg egy Csepelről származó, 1971-ben vásárolt lélekharangot most "nyugdíjaznak". Közlése szerint a négy új harang közül három az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült: 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. Ezeken kívül - Rudolf Perner ajándékaként - egy, Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kisharang érkezik az eddigi lélekharang felváltására.

A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg az 1723-ban öntött Szentháromság-harang 105 centiméter átmérőjű, súlya 8 mázsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár