2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Királyi esküvőre restaurálják a westminsteri apátság műkincseit

2010. december 7. 09:32 The Daily Telegraph

Állagmegóvó intézkedések vannak készülőben a westminsteri apátság körül, amelynek célja, hogy tökéletes körülményeket biztosítsanak a királyi pár jövő évre tervezett esküvőjére, valamint hogy helyreállítsák a legértékesebb művészeti alkotásokat.

A háromezer fő befogadóképességű apátság egy amerikai banktól kapott adományt, amelyből a tervek szerint a templom több mint tíz legértékesebb műkincsét fogják restaurálni. Ezek között megtalálható a Cosmati-járda, az a középkori eredetű cserépmozaik, amely a magas oltár előtt – ott, ahol Vilmos herceg és Kate Middleton fogad egymásnak örök hűséget – látható.

A felújításra váró műtárgyak között találjuk II. Richárd 14. századi portréját, amely a Nagy Nyugati Kapunál, egy oszlopon lóg – érdekességét az adja, hogy ez az egyik első kép, amely az apátságba belépőket fogadja. A francia André Beauneveu 1398-as alkotása már régóta felújításért kiált: a fatábla illesztési pontjai és a kép megtisztítása is akut problémát jelent.

Az elkövetkező hónapokban várhatóan egy I. Erzsébet királynőről készült festmény (1594), II. Mária koronázó széke (1689), valamint a 14. századi Liber Regalis, a koronázási folyamatot bemutató kézirat is meg fog újulni, de egy Aragóniai Katalint ábrázoló üvegtábla, Christopher Wren-nek az apátságról 1720 körül készített famodellje, valamint egy Chaucer-kézirat is megtalálható a listán.

Az egymillió fontra rúgó adomány az egyik legnagyobb összegnek számít, amelyet az apátság valaha kapott. A felajánló Merrill Lynch bank filozófiája idén ezzel az új elemmel bővült, ugyanis a korábbi kedvezményezettek között a párizsi Louvre-t és a szentpétervári Állami Örökség Múzeumát is megtaláljuk. „Ez az egyik legnagyobb felajánlás, amit valaha kaptunk. Nagyon izgatottak vagyunk, mivel a felajánlás következtében olyan művészeti intézményekkel kerültünk egy lapra, mint a Louvre és az Állami Örökség Múzeuma" – mondta el Tony Trowles, az apátság gyűjteményének kurátora.

„Nagyon örülünk, hogy meg tudjuk őrizni és helyre tudjuk állítani az apátság birtokában levő értékes műkincseket. A templom az elkövetkező hónapokban rivaldafénybe kerül, ezért szeretnénk áprilisra olyan széppé varázsolni, amennyire csak tudjuk” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár