2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jézus életét elemzi az Elemi ösztön rendezője

2010. december 7. 16:03 MTI

Jézus életét elemzi nemrég magyarul is megjelent könyvében az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven; a nem hívő szerző kötetében többek között az a feltevés szerepel, hogy Jézus édesapja egy római katona lehetett - közölte Horváth Viktor, a kiadvány fordítója.

A holland Verhoeven kötetében arról ír, hogy a Biblia állítása, miszerint Szűz Máriát a Szentlélek ejtette teherbe, arra utal, hogy "valami nem stimmelhetett Mária terhessége körül". Ez azt is jelentheti, hogy vagy házasságon kívül, vagy házasságkötése előtt esett teherbe Mária - magyarázta. Horváth Viktor rámutatott: vannak olyan történeti források is, amelyek támadták Jézust, mondván: törvénytelen gyermekként született. A csodával szerette volna ezt a "kínos pletykát" az utókor semlegesíteni: azzal, hogy azt állította, a Szentlélek szállta meg Szűz Máriát, és ebből fogant Jézus.

A római katona történetét az támaszthatja alá, hogy éppen Jézus fogantatása idején rombolták le a római légiók azt a települést, ahol Mária lakott, az ott élőket pedig rabszolgának hurcolták el. A szerző nem zárja ki, hogy lehetett olyan római katona, aki erőszakot követhetett el Márián. Vannak olyan történeti források is, amelyek Jézust egy Panthera nevű római zsoldos fiának állítják be - tette hozzá.

Horváth Viktor felhívta a figyelmet: Máté evangéliumában szerepel Jézus családfája, amely levezeti, hogy a kereszténység alapítója egyenesen Dávid családjából származik. Ez a családfa azonban arra is jó, hogy az olvasók megtudják: ebben a famíliában sok volt a törvénytelen kapcsolatban élő asszony, ami lehet, hogy "egyfajta elegáns magyarázat" Jézus törvénytelen születésére. A szerző állítása szerint az evangéliumok csodái alapvetően nem természetfölötti jelenségek, hanem a történetírás beavatkozása egy olyan eseménysorba, amikor valamiféle kényes tényt szándékoznak elfedni - vélekedett.

Verhoeven kitért könyvében Júdás alakjára is, akit a keresztény köztudat Jézus árulójaként tart számon, ugyanakkor a szerző kétségbe vonja, hogy éppen ő tette volna ezt meg. Ő úgy gondolja, hogy Júdás elhagyta a gyülekezetet, megtagadta a hitét, de nem feltétlenül adta fel Jézust a római hatalomnak. Ebben a kérdésben Verhoeven azzal érvel, hogy Pál apostol, aki korban nagyon közel élt Jézushoz, nem nevesíti Júdást, mint árulót. A könyv írója azt is állítja: Jézus életének igazi üzenete nem a feltámadás, hanem Isten országának eljövetele volt, ez a Szentírásból is kikövetkeztethető. Azt is valószínűsíti, hogy néhány tanítvány találta azt ki, hogy Jézus feltámadt, ezzel szerették volna egyben tartani a gyülekezetet.

A könyv szerzője, Paul Verhoeven holland filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer 1938-ban született Amszterdamban. Alkotásai széles műfaji skálát képviselnek: dráma, történelmi film, thriller, fantasy, sci-fi és akciófilm egyaránt található közöttük. Munkásságának meghatározó témái az erőszak és a szexualitás kapcsolata, valamint az emberi psziché sötét oldalának bemutatása a múltban, a jelenben és a jövőben. Híresebb filmjei: Elemi ösztön, Robotzsaru, Az emlékmás, Hús és vér, Török gyümölcs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár