2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel lehetett Kolumbusz

2010. december 1. 08:12 The Daily Mail

Az Amerikát felfedező genovai hajós lengyel származású volt - derül ki egy nemrég megjelent könyvből.

A húsz éves kutatómunka eredményeit Manuel Rosa, a Duke Egyetem történésze foglalta össze egy most megjelenő könyvben (COLON. La Historia Nunca Contada), amelynek legfontosabb tézise nem más, mint hogy a felfedező a száműzött III. Vladiszlav (I. Ulászló néven magyar királlyá koronázott) lengyel uralkodó fia volt. Rosa szerint Ulászló ugyanis nem halt meg a várnai ütközetben 1444-ben, hanem elmenekült, és élete hátralévő részét Madeira szigetén töltötte, álnéven.

A történész szerint ezzel – azaz előkelő, királyi származásával – magyarázható, hogy miért sikerülhetett Kolumbusznak megnyernie a spanyol uralkodót utazásának finanszírozásához. A genovai hajós élete során azonban valamilyen oknál fogva megtagadta valós identitását a legtöbb ember előtt, ezáltal az orruknál fogva vezette a történészeket is. „Ez csak egy újabb bugyuta összeesküvés-elmélet! Ezt gondoltam, amikor a könyv olvasásába fogtam. Most úgy vélem, hogy Kolumbusz csaló volt, amiért két évtizeden át megvezette patrónusait” – nyilatkozta James T. McDonough történészprofesszor.

Egyes kutatók azonban kételkednek a lengyel származás elméletét illetően, de ahogyan a bizonyítékok egyre szilárdabbá válnak, úgy növekszik Rosa követőinek a száma is. „Ez a könyv mindörökre megváltoztatja a történelemről alkotott képünket” – vallja Jose Carlos Calazans portugál történész. A felfedezésről a tervek szerint a National Geographic is dokumentumfilmet készül forgatni.

Egészen mostanáig tartotta magát az a nézet, hogy az 1451-ben, Genovában született felfedező Domenico Colombo fia volt, aki takácsként dolgozott, s sajtot árult a helyi piacon. Kolumbusz 22 éves korában szegődött el a genovai hajósokhoz, s miután széltében-hosszában bejárta a Földközi-tengert, három év múlva előbb Bristolba, aztán Írországba, később Izlandra utazott, az 1480-as években pedig az afrikai partok mentén kereskedett.

Amikor meggyőzte patrónusait utazása jelentőségéről, 1492-ben kihajózott, de mivel rosszul mérte fel a távolságokat, úgy gondolta, hogy valahol Kínában ért partot, miközben a Bahamákon volt. Kolumbusz háromszor szelte még át az Atlanti-óceánt, s mindannyiszor úgy gondolta, Ázsia valamelyik részét fedezte fel. Spanyol kolóniákat állított fel, majd Hispaniola kormányzójának kiáltotta ki magát, azonban hazatérve hatalmával való visszaélés miatt a vádlottak padjára ültették, 1506-ban hunyt el.

A szenzációt persze egy kicsit beárnyékolja, hogy a Daily Mail által újdonságként beharangozott mű már 2009-ben megjelent, és a témában végtelen sok, hasonló spekulációt bemutató könyv kapható. Van, akik kézírásából spanyol származására következtetnek. Sokan azonban nemesebb származást tulajdonítanak neki, s egy portugál herceg fiának tartják; illetve egyes kutatások szerint kikeresztelkedett zsidó vagy katalán lázadó lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár