2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. Arszinoé fáraóként irányította Egyiptomot

2010. november 30. 17:37

Egy egyedülálló, ősi szimbólumokkal díszített egyiptomi koronát értelmeztek újra a svéd Gothenburg Egyetem szakértői. Az új tanulmány szerint II. Arszinoé női fáraóként irányította Egyiptomot, mintegy 200 évvel Kleopátra előtt.

A kutatók nagy része egyetért abban, hogy Arszinoé bebalzsamozásának időpontja fontos dátum Egyiptom történelmében. A szertartás során a hercegnőt olyan istenségek szintjére emelték, mint Ízisz és Hathor, s 200 évvel később is – amikor már Kleopátra viselte a koronát – ugyanolyan tiszteletnek örvendett. Arszinoé hatalmas befolyását azonban a mai napig sokféleképpen értelmezik.

Maria Nilsson a hercegnő történelmi fontosságát tanulmányozta az ősi szimbólumokon és a koronán keresztül. A korona – amit annak ellenére, hogy több ábrázoláson is látható, soha nem találtak meg – a tekintélyes papság segítségével készült, s a királynő nagyságát hangsúlyozta. Ezzel a tézissel áll szemben az a tény, hogy az ősi tradíciók szerint nem lehetett női uralkodója a birodalomnak, és ez sok történetírót meggyőzött arról, hogy minimalizálja a hercegnő fontosságát.

„Véleményem szerint Arszinoé olyan fáraó és papnő volt, aki törvényesen és egyenrangúan uralkodott fivére és férje oldalán, élete során pedig istenként tekintettek rá” – mondta Nilsson, majd elárulta: nemcsak Kleopátra akarta újból használni Arszinoé szimbolikus koronáját és jelképrendszerét, hanem a férfi leszármazottak is. A jelképes fejdísz sablonként szolgált egy új korona megalkotásánál, amelyet Hathor istennőnek adományoztak, hogy megnyerjék az ő támogatását.

Nilsson szerint a cél az, hogy jobban megismerjük Egyiptom politikai és vallási fejlődését, amely akár történhet a művészi alkotások elemzésével is. Arszinoé koronaábrázolásának alapos tanulmányozása kiindulópontja lehet egy új tudományágnak az egyiptológián belül – vallja a kutatónő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!