2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Száz év után végre kiadják Mark Twain önéletrajzát

2010. november 16. 11:17 The Daily Telegraph

Régi sebeket téphet fel Mark Twain önéletrajza, amely az író halála után száz évvel kerül kiadásra.


Az összesen 429 oldalból álló feljegyzés sorsáról az amerikai író úgy rendelkezett, hogy azokat csak halála után száz évvel szabad megjelentetni. A háromkötetes könyv első része hétfőn került Nagy-Britanniában a polcokra. A napló a maga valóságában tárja fel a Twain és titkára, Isabel Van Kleek Lyon közötti relációt, az írónak a hölgy iránt érzett mélységes megvetésének részleteit: Twain szerint Lyion „hamisító, tolvaj, hipokrita, spicli, erkölcstelen, iszákos, áruló és egy szajha” volt.

A Samuel Clemens néven 1835-ben, Missouri államban született író 1907-ben még olyannyira megbízott titkárnőjében, hogy egy meghatalmazást nyújtott neki. Két évvel később azonban visszavonta ígéretét, mivel az író állítása szerint a hölgy „két vagy három évig” folyamatosan "transzba ejtette".

Az azonban még nem tisztázott, hogy az író mennyire ápolt bensőséges viszonyt a hölggyel, akit még Twain felesége 1902-ben fogadott fel, majd annak két évvel később bekövetkezett halála után vált az író jobb kezévé. A két személy között igen szoros kapcsolat állt fenn, sőt, Twain állítása szerint Lyon ki is kezdett vele, de – Twain utasításának megfelelően – az író korai életrajzírói elbagatellizálták a hölgynek a Twain életében betöltött szerepe fontosságát.

„Mark Twain egy csodálatos író volt, de azok az emberek, akik olvassák az Ashcroft-Lyon kéziratot, meg fognak lepődni” – mondta el a kaliforniai Berkeley kutatója, Laura Trombley. „Annyi düh és utálat volt benne, amellyel élete utolsó másfél évét volt kénytelen tölteni. A napló Twaint a legrosszabb formájában ábrázolja” – tette hozzá.

„Lyon egy gyönyörű nő volt, aki 'királynak' nevezte Twaint, s egy rossz szava nem volt rá, ezért sokkolóan hat, ahogy az író megemlékezik róla” – mondta el a titkár egyik leszármazottja. Trombley szerint Twain lánya, Clara fordította az író ellen Lyont, mivel az túl sok bizalmas információ birtokába került, például az is a tudomására jutott, hogy Clara egy házas emberrel létesített kapcsolatot.

Twain rossz színben tünteti fel pénzügyi tanácsadóját, Ralph Ashcroftot, a "Mark Twain" márka kitalálóját, illetve a Mark Twain Company elindítóját is. 1909-ben Ashcroft és Lyon – az író kézzel-lábbal való tiltakozása közepette – házasságot kötött egymással, Twain pedig bosszúhadjáratot indított ellenük, többek között lopással és konspirációval vádolva meg őket. Az intrikák végül sikerrel jártak, a pár hamarosan felbontotta a házasságot.

A feljegyzésekből kirajzolódik a politikus Twain alakja is: az író az amerikai katonák külföldi szerepvállalásai ellen emel szót, ostorozza az adókerülő plutokratákat, de kétségeket fogalmaz meg Isten létezésével szemben is, s fenntartásokkal kezeli az afrikai missziók jogosultságát.

1870-től kezdődően Twain folyamatosan próbálkozott a naplóírással, de mindannyiszor csalódott volt az eredménnyel. A sors furcsa fintora, hogy az író végül úgy döntött, inkább maga mondja tollba gondolatait – ez összesen hat évbe telt, s tizenkét szerkesztő dolgozott azon, hogy a három kötetre rúgó feljegyzések végre elkészülhessenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár