2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Olasz bank tette lehetővé Kanada felfedezését

2010. november 3. 08:44

John Cabot 1497-es amerikai expedíciója, Kanada ötszáz évvel a vikingek újfundlandi partraszállását követő újrafelfedezése nem „vegytiszta” angol vállalkozás volt, mivel annak pénzügyi fedezetét egy londoni olasz pénzintézet biztosította.


A bristoli egyetem történésze, Evan Jones szerint Cabot 15. századi expedíciója egy olasz bank által nyújtott kölcsön segítségével valósulhatott meg, így az sokkal inkább egy nemzetközi vállalkozásnak, semmint egy igazi angol útnak tekinthető.

A Cabot Projectben résztvevő Francesco Guidi Bruscoli fedezte fel az olasz kapcsolatot, amikor egy 1496-as főkönyvben a következőkre bukkant: „kölcsön nyújtása Giovanni Chabotte viniziano számára, (John Cabot, a velencei) felfedező utazása céljából”. Az expedícióval kapcsolatos további információkat a kutatók tervei szerint egy későbbi tanulmány fogja részletezni.

Az olasz szál az utóbbi évek felfedezéseinek sorába illik, amelyek Alwyn Ruddock munkásságához köthetők: a történész asszony 2005-ben, halála előtt a Cabot-ról szóló könyv kéziratának megsemmisítéséről döntött, de két évvel később Jones egy tanulmányt tett közzé a kiadatlan feljegyzésekből. Az itáliai pénzintézetet is Ruddock azonosította be, de Jonesnek köszönhető, hogy ez végül nyilvánosságra kerülhetett.

„Az olaszok, főleg a velenceiek, a genovaiak és a firenzeiek voltak a késő középkor leghíresebb kereskedői és pénzügyi szakemberei, leányvállalataik Európa számos pontján megtalálhatók voltak” – mondta Jones, aki nem titkolta: nem ez volt az utolsó felfedezés, amelyet Ruddock kutatásával kapcsolatban jelentettek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár