2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Salétrommal gyógyítottak a 17. századi Amerikában

2010. október 11. 12:09

A gyarmati időben öt csecsemőből egy nem érte meg az egy éves kort, azonban a 17. századi amerikai orvosi feljegyzések rendkívül változatos gyógymódokról - köztük salétromról és mérgező gumókról - számolnak be, amelyek megedzették a gyermekek szervezetét.

Dr. Howard A. Pearsonnak az orvosi bizonyítékok szűkösségével kellett megbirkóznia - derül ki a Pediatrics című szakfolyóirat legújabb számában megjelent kutatási eredményekből. A képet árnyalja, hogy akkoriban kevés jól képzett szakember volt a kontinensen, s gyakran papok, illetve politikusok állítottak fel diagnózisokat. Pearson nagy számban talált leveleket egy bizonyos id. John Winthrop-tól, aki egész Connecticut államot ingyen látta el.

Pearson szerint az akkori orvosi konzultációk az email elődjének tekinthetők: a szülők ugyanis gyakran levélben tájékoztatták gyermekeik állapota felől az illetékes szakembereket, akik – köztük Winthrop – szintén levélben adtak lehetséges magyarázatot a betegségekre. Az egyik levélben egy anya négy éves gyermekének intenzív fogromlásáról panaszkodik, mire az orvos megállapítja, hogy az biztosan a lefekvés előtt a gyermek szájába dugott, mézzel és melasszal átitatott cumitól van. Winthrop feljegyzéseiben megemlíti csodaszerét, az antimon és salétrom keverékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár