2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Bélférgek és hermafroditák a 19. századi angol orvosi hajónaplókban

2010. október 7. 08:51 The Daily Telegraph

Két méter hosszú bélférgek, az első hermafrodita írásos emléke és egy dohányfüsttől életre kelt tengerész története is olvasható a brit Nemzeti Levéltár nemrégiben kutathatóvá tett anyagai között.


Ezekben az iratokban az 1793 és 1880 között a tengerészekkel együtt utazó orvosok színes, izgalmas történetekről, köztük hadbíróságokról, hajóroncsokról és gyilkosságokról tesznek említést. A két évig tartó katalogizálási folyamat eredményeképpen a kew-i Nemzeti Levéltár több mint ezer, a királyi haditengerészet orvosi tisztjeinek dokumentumát tárja a nagyközönség elé.

Az egyik ilyen forrás a 12 éves Ellen McCarthy-ról szól, aki az írországi Corkról induló, s a kanadai Quebec felé tartó Elizabeth fedélzetén lett rosszul, majd három bélférget köhögött fel, amellyel édesanyja azonnal a hajó orvosához sietett. A feljegyzésben szereplő P. Power részletes leírást adott a beteg panaszairól, majd az által adott orvosságok – szirupok és injekciók, köztük brandy, árpavíz és higany-klorid – hatásosságáról; a hajóorvos ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a gyermek végül a terpentinolajnak köszönhette gyógyulását.

Az orvosoknak többek között skorpió- és tarantulacsípés, cápaharapás, skorbut és számtalan nemi betegség ellen kellett gyógymódot kiötölniük. Egy másik hajóorvos a 18 éves Samuel Tapper esetéről számolt be, akinek mellei kifejlett női idomokhoz voltak hasonlatosak, miközben férfi nemi szervein semmi elváltozás nem volt látható. Ugyanabban az évben, 1802-ben egy negyven éves tengerész, James Calloway ájulásáról emlékeznek meg a hajónaplók, aki csak akkor ébredt fel, amikor a dohányfüst elérte érzékszerveit.

Ma már szokatlannak tűnhetnek a hajóorvosok által használt gyógymódok, de sok esetben úttörőknek bizonyultak, mivel ezeknek az orvosságoknak a tökéletesített változatait használjuk ma is – mutatott rá Dan Gilfoyle, a levéltár munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár