2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Feltárják az Oszmán Birodalom legészakibb erődjét

2010. augusztus 26. 15:51 MTI

Elkezdték az egykori Oszmán Birodalom legészakibb erődítménye, a dél-szlovákiai Rimaszombatban található szabadkai török vár romjainak megtisztítását. A területen a Fundament Polgári Társulás archeopark létrehozását tervezi.

Régészeti feltárást is terveznek Rimaszombatban, ahol megkezdődött a Szabadka városrészben levő egykori török vár megtisztítása - írta csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap. Az európai jelentőségű szabadkai török várnál a terület teljes megtisztítását szeptember közepéig vagy végéig szeretnék elvégezni a Fundament Polgári Társulás tagjai és a vár megmentéséért dolgozó önkéntesek. Hajdú István, a polgári társulás elnöke a lapnak elmondta: egyelőre a terep előkészítése folyik, annak érdekében, hogy szeptemberben néhány hétig régészeti feltárást is tudjanak folytatni. Távlati tervként olyan régészeti park létrehozását tűzték ki célul, amely bemutatná Gömör történelmét a török korban.

Rimaszombat török kori várát ma már csak a régész-történész szakma tartja számon, a helyiek közül csak nagyon kevesen tudnak arról, hogy a város határában volt az Oszmán Birodalom legészakibb erődítménye. A munkálatok megindulása előtt gazos, illegális szemétlerakatokkal elcsúfított volt az egykori vár területe. A mára alig látható, torzóiban megmaradt vár a város számára idegenforgalmi szempontból jelentőssé válhat, és remélhetőleg néhány éven belül igazi vendégváró archeoparkká növi ki magát.

A legészakibb oszmán erődítmény abban is különleges, hogy vízi várként épült a Rima folyó egykori árterében kialakított mesterséges szigeten. Egyelőre csak egy megközelítőleg hat méternyi, lőréssel ellátott faldarab és egy még viszonylag jó állapotban megmaradt pince emlékeztet a várra. A régészeti feltárás eredményei alapján lehet majd részleteiben kidolgozni az archeopark további tervezését és kialakítását.

A korábban, 1968-ban és 1978-ban itt folytatott részleges régészeti feltárás eredményei alapján szinte biztos, hogy tekintélyes várfalmaradványok rejtőznek a föld alatt. Az eddigi kutatások szerint a török építkezés idejét 1555 és 1560 között feltételezik a szakemberek. Szabadka vára 1593-ig volt török kézen, a mellette levő kőhidat, amelyet az 1970-es években bontottak el, szintén török eredetűnek tudták a helyiek, a valóságban azonban csak a barokk korszak idején épült, bár nem kizárt, hogy egy korábban ott álló kőhíd helyén.

A rimaszombati civil szervezet a török kori építészeti emlékek feltárása és konzerválása mellett egy bronzkori telep, valamint a középkori várakat kiszolgáló mesterségek műhelyeinek kiépítését és működtetését is tervezi, elsősorban pályázati pénzekből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár