2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mágikus funkciót töltöttek be a vikingek kőeszközei

2010. augusztus 12. 12:06

A korábban csak a viking sírok véletlenszerű kellékének tartott "villámkövek" igazából szerencsét hozó talizmánok voltak – állítják régészek.

Miközben a kőkorszaki ember a követ általában tűzcsiholáshoz használta, addig a viking harcosok éppen a világítás, azaz a villámok elleni védelem legfőbb módját látták ezekben a primitív eszközökben. A régészek idáig úgy érveltek, hogy mivel a balták időben több ezer évvel ezelőtt megelőzték az északi emberek megérkezését, a kövek rendszertelenül, évszázadokkal később kerülhettek sírjaikba. „Elegendő kőkorszaki felfedezés történt már a fiatalabb sírokban ahhoz, hogy megállapíthassuk: valamilyen logikai mintát követtek ezek az alkotások” – mondta el Eva Thäte, a Chesteri Egyetem kutatója.

A „villámkő” misztériumának a régész asszony Olle Hemdorff-fal az oldalán eredt a nyomába, akivel skandináv viking sírokat ásott ki és a viking vaskorszak (600-1000) temetkezési eszközeit vizsgálta meg. Például az egyik helyen a kutatópáros tíz olyan síremléket talált, ahol a helynél ötezer évvel idősebb villámkő volt eltemetve. Ráadásul Izlandon egy miniatűr kovakő is a felszínre került, ami azért is érdekes, mivel a kovakő természetes állapotában nem fordul elő a szigeten.

„A vikingek óriási erőfeszítés árán, egy rendkívül veszélyes hajóút során hozhatták át ezeket az eszközöket Norvégiából” – nyilatkozta Olle Hemdorff. „Nincs arra racionális magyarázat, mit kereshettek a kövek a sírokban, ugyanis nagyon kicsik voltak ahhoz, hogy valamilyen hasznos eszközök lettek volna. Ez azt bizonyítja, hogy a kövek valamilyen különleges jelentéssel bírhattak, az emberek pedig babonások voltak” – tette hozzá a norvég Stavangeri Egyetem oktatója.

Az északi emberek számára Thor legendája miatt bírnak a prehistorikus kövek „különleges jelentőséggel”, mivel az északi isten harci kalapácsa, a Mjöllnir segítségével villámokat tudott szórni a földre. „Thornak az isteneket és az embereket kellett megvédenie a gonosztól és a káosztól, ezért az emberek úgy tartották, hogy a kövek által biztonságban vannak” – mondta Hemdorff, de a régészek most azt állítják, hogy a sírokban talált eszközöket a vikingek a lelkek megvédésére is használták.

Az Egyesült Királyságban talált hasonló jellegű felfedezések azt mutatják, hogy nem a viking volt az egyetlen olyan ősi európai népcsoport, amelyik túlvilági funkciókat tulajdonított az ezer éves eszközöknek. Délkelet-Angliában a vaskorszakból származó lexdeni sírdombokban például bronzkori eszközöket is találtak – mondta az University of Reading őstörténésze, John Creighton, aki szerint ha ezeket a tárgyakat az emberek a sírokba rejtették, akkor azokra valóságos kincsekként tekinthettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár