2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kilencvenéves a Salzburgi Ünnepi Játékok

2010. július 25. 14:00 MTI

Kilencvenedik alkalommal nyitja meg kapuit a híres Salzburgi Ünnepi Játékok. A világ legrangosabb komolyzenei, színházi és operaelőadásokból álló programsorozata Helga Rabl-Stadler fesztiváligazgató megfogalmazása szerint "lélegzetelállító előadásokat, de botrányokat, magával ragadó színházi esteket, vitákat, magasztaló dicséreteket, kritikákat is megért" hosszú története alatt.

Salzburgban, Mozart szülővárosában már a 19. század közepe óta rendeztek zenei fesztiválokat. A Salzburgi Ünnepi Játékok alapítása azonban az első világháború utáni időszakra esik és Max Reinhardt rendező és színházigazgató, Hugo von Hoffmannstahl író, Richard Strauss német zeneszerző, valamint Franz Schalk bécsi operaigazgató és Alfred Roller osztrák díszlettervező nevéhez fűződik.

A ma elsősorban opera- és komolyzenei előadásairól ismert fesztivál egy színházi előadásból nőtte ki magát, Hoffmannstahl Akárki (Jedermann) című, középkori misztériumjátékokat idéző darabját vitték színre 1920-ban az alapítók. A program a következő években folyamatosan bővült koncertekkel és operaelőadásokkal, de az Akárki azóta is hagyományosan a fesztivál nyitódarabja. A második világháború alatt a salzburgi fesztivál sem kerülte el a náci befolyást. A zsidó származású Reinhardt és Hoffmannstahl több darabját levették a műsorról, a zsidó művészeket üldözték és a fesztivált a német nemzetiszocialista ideológia és esztétika képére formálták.

A rögtön a háború után, 1945-ben újrainduló fesztivál 1950 óta jelentős állami és tartományi támogatásban részesül. Második világháború utáni történetének egyik meghatározó személyisége Herbert von Karajan karmester volt, aki 1960-től 1989-ben bekövetkezett haláláig volt a rendezvények intendánsa. A sokak szerint "vaskézzel" irányító Karajan idején bővült a program olasz és romantikus operákkal.

A vasárnap kezdődő és augusztus 31-ig tartó idei játékokon színpadra kerül Wolfgang Rihm német zeneszerző Dionüszosz című operájának ősbemutatója. A darab lesz az első - és egyben az utolsó - ősbemutató, amit a jelenlegi intendáns, az idén távozó Jürgen Flimm Salzburgban színpadra állít.

A programban szerepel még többek között az Oidipusz Kolónoszban című Szophoklész-mű Klaus Maria Brandauerrel a címszerepben, Peter Stein rendezésében. Új darab a salzburgi palettán Christoph Willibald Gluck Orpheusz és Euridiké című operája is, az előadást Dieter Dorn rendezi és Riccardo Muti vezényli. A fellépők között van Anna Netrebko, Rolando Villazón, Grigorij Szokolov, Patricia Petibon és Gérard Depardieu.

Tavaly a jegyek 93 százaléka kelt el, a fesztivál 250 ezer látogatót vonzott a világ 63 országából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár