2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az Egyetemi Könyvtár ritka kincse Isztambulban

2010. július 14. 12:20

Az ELTE Egyetemi Könyvtár egyik ritka kódexe is látható a Legendás Isztambul - Byzantiontól Istanbulig: Egy főváros 8000 éve címmel rendezett nagyszabású kiállításon az idén Európa Kulturális Fővárosának számító Isztambulban, a Sakip Sabanci Múzeumban szeptember 5-ig.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár egyik ritka kódexét (Cod. Ital. 3) kölcsönözte a kiállításra. A 14. századi pergamenkódex igazi különlegessége nem annyira az ókori szerzők műveinek olasz fordítású kivonatait tartalmazó szövege, mint inkább a nem sokkal Konstantinápoly 1453. évi eleste előtt Nimphirius által készített tollrajz a 144. folio versóján, mely egyedüliként őrizte meg az egykor a Hagia Sophia mellett álló konstantinápolyi Augustaion-on egy oszlop tetejére 543-ban emelt Justinianus-bronzszobor pontos mását.

A szobrot röviddel e rajz elkészülte után eltávolították, majd anyagából ágyút önttettek. További érdekesség, hogy a kötet egyike annak a 35 db kódexnek, melyeket 1877-ben II. Abdülhamid török szultán az 1526-ban Budáról zsákmányoltnak vélt kötetek közül az Egyetemi Könyvtárnak adományozott, a pesti egyetemi ifjúság iránti tisztelete és hálája jeléül. A könyv egyébként tavaly ősszel Párizsban is szerepelt már egy hasonló tárgyú kiállításon.

A hatalmas tárlat Törökország mellett 14 európai ország gyűjteményeiből több mint 500 válogatott műtárgyon, a legkorábbi ismert régészeti leletektől napjaink kortárs művészetéig festményeken, mozaikokon, szobrokon, könyveken, kódexeken keresztül mutatja be a Boszporusz menti város - amely 1923-ig főváros volt - történetét.

A beszámoló az Egyetemi Könyvtár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár