2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázsudvar, tűzugrás és fáklyás menetek a budapesti múzeumokban

2010. június 18. 11:27 MTI

Aranymaszkok, motorkocsik

Múzeumok éjszakáján a Ludwig Múzeumban A Nagy Rajzolás címmel kreatív foglalkozások várják az egész családot az intézmény minden szintjén, a budapesti Modell Divatiskola ruhatervező szakos hallgatói pedig futurisztikus ruhákkal rukkolnak elő. Gerber Pál retrospektív kiállításán maga a művész tart tárlatvezetést, A képzelet tudománya című kiállításon Somogyi Hajnalka kurátorral találkozhatnak a látogatók, a Félreérthetetlen mondatok - Az újragondolt gyűjtemény című tárlaton pedig Pálinkás Szűcs Róbert szerkesztő-riporterrel, az Inconnu Csoport egykori tagjával beszélget Timár Katalin, a kiállítás egyik kurátora. Számos koncert is várja a látogatókat, fellép többek között a Cabaret Medrano, az Unbending Trees és Dj Palotai.

A Néprajzi Múzeumban az Aranyba rejtett arcok - aranymaszkok Ázsiából című kiállítást búcsúztatják a Múzeumok éjszakáján. A tárlat utolsó napján, szombaton ki-ki elkészítheti és magával viheti az általa készített álarcot, miközben részese lehet a misztikus és titokzatos Ázsia sokszínű művészetének. A látogatók megismerkedhetnek az indonéz szigetvilág - Bali, Jáva, Szumátra - hagyományos táncaival, a Triginta Percussion trió a délkelet-ázsiai zenei tradíciókat idézi meg, Gergye Krisztián és Dus Polett tradicionális jávai tánc- és wayangestet ad, a Yava pedig világzenei koncertet varázsol a Kossuth téri épületbe. De lesz keleti teaház és ázsiai diavetítés, receptklub, világkonyha és természetesen számos tárlatvezetés is.

A Holokauszt Emlékközpontban a látogatók óriás kivetítőn nézhetik a dél-afrikai futball-világbajnokság aktuális meccseit, focizhatnak magyar focisztárokkal és budapesti nagykövetekkel is, kitölthetnek szurkolói toleranciatesztet, és vendégeskedhetnek a B-Közép retró büfében is - mindezt az antirasszizmus jegyében. Az intézmény ugyanis a focis programokkal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy "egy sportrendezvény is lehet a tolerancia ünnepe a fajgyűlölet helyett", annak ellenére, hogy a rasszizmus az elmúlt húsz évben a foci egyik égető problémájává vált.

A Magyar Nemzeti Bankban a Múzeumok éjszakáján a Róth Miksa által tervezett ólomüvegablakok különleges díszkivilágítást kapnak. A látogatók részt vehetnek a Nagy Szentivánéji Kincsvadászaton, bejárhatják a gyönyörű épületet, az elnöki szobát, a Kis- és Nagytanácstermet, a látogatóközpontot, megnézhetik az egyetlen éjszakára megnyíló, bankjegybiztonsági elemeket bemutató tárlatot, de kipróbálhatják magukat az alapkamatról döntő testület tagjaként, és olyan érdekes feladatokban is próbára tehetik ügyességüket, mint az aranyrúdemelés, a fabatkanyomtatás, a testsúly pénzre "váltása", illetve az érmeverés.

A Budapesti Cervantes Intézetben a - 40 országban egy időben megtartott - spanyol nyelv napjára várják az érdeklődőket. Már reggeltől gyerekprogramok, színházi előadás, játékos nyelvleckék, és sok-sok ajándék várja az érdeklődőket, délután valódi nyári fiesta és hűsítő, friss gazpacho, szabadtéri koncertek, élőzene, szambatáncosok, dobpergés és színes utcabáli forgatag vár mindenkit, aki érdeklődik a spanyol nyelv és kultúra iránt.

A Magyar Televízió óbudai gyártóbázisán 18 és 24 óra között fogadják a látogatókat, akiket 30 fős csoportokban vezetik végig az MTV képernyősei, Bombera Krisztina, Bényi Ildikó, Hegedűs Judit, Jegyes-Tóth Krisztina, Nagy Judit, Radványi Dorottya, Gaskó Balázs, Fiar Sándor és Nagy György. Az érdeklődők megnézhetik az MTV múltját-jelenét bemutató kisfilmet, az ideiglenesen kiállított eredeti jelmezeket, például Zenthe Ferenc ruháját, amelyet 1964-ben viselt A Tenkes kaptányában, valamint régi berendezéseket, kamerákat, videorögzítőket, monitorokat is láthatnak. A kíváncsiskodók a kulisszák mögé is bepillanthatnak: megtekinthetik azt a stúdiót, ahol a Ma reggel, a Nappali, valamint a Teadélután készül.

A BKV a múzeumi járatok indítása mellett más módon is megjelenik a Múzeumok éjszakáján: a Deák téren bemutatják a BKV két legrégebbi, favázas, de még ma is üzemképes villamos motorkocsiját, azok pedig, akik előzetesen regisztráltak a BKV honlapján, utazhatnak is a cég büszkeségeivel. A Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban fotókon láthatják az érdeklődők a legutóbbi évek nosztalgiaközlekedésének életképeit, az időnként forgalomba álló járműmatuzsálemeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Szent Iván éjszakája

A nyárközép napja az éves tevékenységi kör jelentős napja a neolitikus idők óta. A nyári napfordulót a kezdetektől fogva tisztelték, de később is megünnepelték a kelták, germánok, szlávok, és az északi népek szinte mindegyike (ahogy még ma is teszik). Papjaik-druidáik a Föld és az Ég nászának tisztelegtek. Mivel pedig az ünnep szimbolikája a fény és a világosság győzelmét fejezte ki a sötétség és a halál felett, az egyház is élt ezzel az eszközzel, és erre a napra helyezte Keresztelő Szent János születése napjának ünnepét (a többi szenttel ellentétben, akiknek mindig a mártírhalált szenvedésük időpontja az ünnep: ez Keresztelő Szent János esetében augusztus 29-e lett).

Még több részlet Szent Iván éjszakájáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár