2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázsudvar, tűzugrás és fáklyás menetek a budapesti múzeumokban

2010. június 18. 11:27 MTI

Parádés szórakozás

A Petőfi Irodalmi Múzeumban irodalmi divatparádé, Tóth Krisztina és a Balázs Elemér Group költői koncertje, Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, valamint latintánc-oktatás is várja az érdeklődőket. A Benedek Elek-kiállításon Jankovics Marcell rajzfilmrendező mesél, Szvorák Katalin pedig népdalokat énekel. A Faludy-kiállításon Varnus Xavér orgonaművész és Csiszár Gábor irodalomtörténész lesz a vendég. Különleges kávéház is nyílik a PIM-ben, ahol irodalmi játékokkal és rejtvényekkel üthetik el az időd az olvasás szerelmesei.

A Kiscelli Múzeumban a budapesti utcakultúra kerül a középpontba: a nagyvárosi fiatalok szabadságvágyból, kreativitásból táplálkozó különböző szubkultúrái mutatkoznak be a kiscelli kolostorépületben, a romtemplom és az egyébként nem látogatható kripta falai között. A budapesti utcaművészet, -zene, utcai tánc és divat legszínvonalasabb képviselői lépnek fel, s bemutatják a fővárosi "bringások" közösségteremtő, ugyanakkor az egyéniség kiteljesítéséhez hozzájáruló közegét és történetét.

Az Aquincumi Múzeumban görög táncház, ókori állatmesék, kosztümös tárlatvezetés, a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatója, gladiátorkocsma és római ételkóstoló, ókori ügyességi és gyermekjátékok, valamint római kosztümös éjszakai fotózás várja az érdeklődőket, akik bekötött szemmel a Tapintható régészet című "láthatatlan" kiállítást is megtekinthetik.

A Rendőrség-történeti Múzeumban a vállalkozó kedvű felnőttek kipróbálhatják a borulás-szimulátort, a gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyt és futóversenyt rendeznek traffipax mérőműszerrel, de lesz zenés díszelgési show, kutyás, lovas, önvédelmi és kommandós bemutató, bűnmegelőzési teszt, grafológiai elemzés, tenyérlenyomat-vétel, biztonságtechnikai játék, lézerpisztoly-lövészet, szondáztatás, Kresz-teszt és védőfelszerelés-bemutató.

A Magyar Zsidó Múzeumban 22 órától kézműves foglalkozások, maceszkóstolás, játékos kvíz és ingyenes tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik a szefárd zene, valamint a zsidó ünnepek világába is bepillantást nyerhetnek. A Goldmark Teremben a Magyar Zsidó Levéltár 2011-ben nyíló új, a pesti zsidónegyed történetéről szóló állandó kiállításából kaphat ízelítőt a közönség. Bemutatják a zsidónegyedről készült makettet is, melyben képzeletbeli sétákra invitálják a látogatókat. A vállalkozó kedvűek a valóságban is bejárhatják a zsidónegyedet a Zachor Alapítvány diák önkénteseinek vezetésével.

A Dohány utcai zsinagógában orgonakoncertekkel és az épület rejtett kincseit bemutató tárlatvezetéssel, az épület előtt, a Herzl téren pedig Világzenei éjszaka címmel az alkalomra szerveződő Fellegini Multikulti&Bulizenekar ingyenes koncertjével és etnozenei felvonulással várják a közönséget.

A Múzeumok éjszakáján színes fénybe borul a Király utca: lokálpatrióta művészek fénnyel festik meg a Király utcai játszótér melletti tűzfalat. Hogy szeptembertől mi kerüljön a hatalmas falra, arról a lakók szavazhatnak: a közönség a fényfestés idején, majd a Király utca boltjaiban kihelyezett szavazóládákban és az interneten voksolhat, hogy melyik bemutatott alkotás legyen a fal dísze.

A nemzetközi foglalt házak hangulatát megidéző Tűzraktér ezen az estén bepillantást enged az ott dolgozó művészek mindennapjaiba. Az alkotóházban rendezett tárlatvezetések közben a látogatók szemtanúi lehetnek annak is, ahogy a Tűzraktér folyosói színes térré változnak: a ház alkotói falfestéssel teszik élettel telivé az éjszakát. Lesz divatbemutató, "élő mozizás" egy egész szobás camera obscura segítségével, szabadtéri performansz, divatbemutató és zene is.

Szombaton nyílik meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tárlata, a Best of Diploma 2010. A Művészek, ugyanarról másképp sorozat keretében Kocsis Ágnes filmrendező, Keresztes Ildikó énekes, Tornyi Ildikó színművész és Varga Kinga táncművész tart tárlatvezetést az egyetem tanáraival. A hallgatók és a tanárok munkáiból árverést is rendeznek az árvízkárosultak javára. Az egyetem épületével és az Epreskerttel Kőnig Frigyes rektora vezetésével ismerkedhetnek a látogatók, akik a hallgatók különböző interaktív bemutatóit is megtekinthetik az egyetem falain belül és kívül egyaránt.

A Budapesti Kulturális Klaszter a kisföldalatti Bajza és Vörösmarty utcai megállóiban plakátkiállítást szervez.

Idén is lesz MOME Maraton a Múzeumok éjszakáján: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ezúttal a Műcsarnokban mutatkozik be, ahol a textil tanszék diploma divatshowját, az Új Reformkor program "roma divat" projektjére készült, roma motívumú, formavilágú munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg az érdeklődők. A vizuális kommunikáció tanszéken készült alkotás az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét jelképező 13 pár "suttogó parabolából" áll, amelyek a Műcsarnok előtt és a termekben felállítva lehetőséget teremtenek intim beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására a múzeumi éj forgatagában.

A VAM Design Centerben a formatervezés és a divat jegyében telik a Múzeumok éjszakája. Már délután 3-tól tárlatvezetéssel láthatók a 19-21. századi belsőépítészet emblematikus design tárgyai, köztük Philippe Starck, Frank Lloyd Wright és Breuer Marcell alkotásai. Lesz divatbemutató és az aktuális trendekkel, formákkal, színekkel és női szerepekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Szent Iván éjszakája

A nyárközép napja az éves tevékenységi kör jelentős napja a neolitikus idők óta. A nyári napfordulót a kezdetektől fogva tisztelték, de később is megünnepelték a kelták, germánok, szlávok, és az északi népek szinte mindegyike (ahogy még ma is teszik). Papjaik-druidáik a Föld és az Ég nászának tisztelegtek. Mivel pedig az ünnep szimbolikája a fény és a világosság győzelmét fejezte ki a sötétség és a halál felett, az egyház is élt ezzel az eszközzel, és erre a napra helyezte Keresztelő Szent János születése napjának ünnepét (a többi szenttel ellentétben, akiknek mindig a mártírhalált szenvedésük időpontja az ünnep: ez Keresztelő Szent János esetében augusztus 29-e lett).

Még több részlet Szent Iván éjszakájáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár