2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Nofertiti Berlinben marad

2010. május 20. 12:36 MTI

Visszautasítja Egyiptomnak a Nofertiti-mellszobor visszaadására irányuló követeléseit a német kulturális miniszter.


"Nofertiti büsztje Berlinben marad!" - jelentette ki Bernd Neumann. Elmondta: a berlini Neues Museum egyiptomi gyűjteményének legnagyobb kincse 1913-ban egy ásatás után a leletek elosztásával jogosan került Németországba a Német Keleti Társaság, majd a porosz állam segítségével. Neumann hangsúlyozta: "Ez kétségtelenül bizonyítható dokumentumokkal is. Egyiptom követelései nélkülöznek minden jogi alapot".

Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára korábban már követelte, hogy Németország adja vissza az országnak a több mint háromezer éves mellszobrot. Múlt héten bejelentette: hamarosan hivatalos kiadatási kérelmet fog benyújtani.

Neumann szerint az 1913-as leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Hangsúlyozta: akkoriban megegyeztek abban, hogy a német régészcsoport a leleteket két részre osztja, az egyiptomi kormányt képviselő régészek pedig kiválaszthatják az egyik részt. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben.

Havvász korábban úgy nyilatkozott, véleménye szerint a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra - állt a Havvász által még decemberben kiadott korábbi közleményben. A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány vitatja Havvász állítását.

A büszt egy szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: "a szépség megérkezett") a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi, ahogy semmi biztos nem ismert családjáról sem.

A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár