2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színes agyagkatonákat rejtett a föld mélye

2010. május 12. 14:58 MTI

Az agyaghadsereg egy újabb, színes, 114 tagú csapatára leltek a régészek az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, a Kínát elsőként egyesítő uralkodó sírhelyéhez tartozó legnagyobb gödörben - közölte a kínai sajtó.

"A kutatott terület körülbelül 200 négyzetméter. Nagy örömet okozott számunkra a felfedezés, hogy élénk színekkel festett katonák kerültek elő" - mondta Hszü Vej-hong (Xu Weihong), a régészcsoport vezetője. A 114 harcost az 1. számú gödörben találták meg, amelynek feltárását tavaly júniusban kezdték meg. A leletekről később közölnek majd fényképeket.

A katonák 1,8 és 2 méter magasak, hajuk fekete, arcuk pedig zöld, fehér, illetve rózsaszín. A szemük fekete és barna - számolt be a felfedezésről Hszü, aki arról is beszélt, hogy a törött alakok helyrehozása nem volt könnyű feladat, egy katona "újraépítése" legalább tíz napba telt. A feltárás során a szakemberek megbizonyosodtak arról, hogy a gödör hét rétegből áll. Egyértelmű jelekből arra következtetnek, hogy a területet korábban felgyújtották. A leletek között van még fegyver, harci szekér, dob, festett színes fagyűrűk és -karikák.

Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) (i.e. 259-210) császár nevéhez fűződik Kína egyesítése, amelyet követően - történelmi feljegyzések szerint - nem sokkal hozzáláttak a hatalmas sírtelep megépítéséhez. Az építkezések közel 40 esztendőt vettek igénybe, és az uralkodó haláláig nem fejeződtek be. Csin Si Huang-ti a halála után is folytatni akarta uralmát, ám három évvel temetését követően egy parasztfelkelés megdöntötte a Csin-dinasztiát.

A sírhely Hsziannak (Xian), Senhszi tartomány fővárosának egyik kerületében, a Lishan hegy lábánál található. A hadsereget rejtő gödörre parasztok bukkantak kútásás közben 1974 márciusában. Korábbi hírek arról szóltak, hogy a kínai kormány - a történelmi, építészeti érték megőrzése érdekében - nem kívánja feltárni a teljes sírt és a földalatti palotát.

Az agyaghadsereg katonáit és lovait bemutató múzeumot 1979 októberében nyitották meg a nagyközönség előtt, és azóta turisták milliói keresik fel évente; a világ csodáinak egyikeként tartják számon. Az évek során több mint 50 ezer sírleletet találtak itt a régészek, köztük - 1980-ban - rendkívül igényesen megszerkesztett és összeállított bronzkocsikat és bronzlovakat. A hsziani kincs 1987-ben felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO világörökség listájára is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár