2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a pécsi műemlék

2010. április 21. 17:19

Ledőlés fenyegeti a tettyei romok egyik részét, a reneszánsz kori műemlék egyik fala kedden éjjelre megrepedt és megdőlt. Statikusok és tűzoltók dolgoznak a megmentésén - számolt be róla a bama.hu.

A tűzoltóság ügyeletének tájékoztatása szerint kedden este veszélyesen megdőlt a tettyei romok egyik fala. A tűzoltók számos járművel vonultak ki a Tettye térre és hozzáláttak, hogy feszítőhevederekkel fogják meg a több tonnás kőfalat. A bama.hu helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az L alakú romépület bástya része a mozdult meg, elvált az épület főrészétől.

A helyszínre érkezett szakemberek szerint szombaton repedések keletkeztek a romfalon, a helyzetet ezután tovább rontotta az esőzés. Jelenleg statikusok vizsgálják a falakat, hogy mielőbb megoldást találjanak a romok biztonságos állapotának helyreállítására. A tűzoltók nagy teherbírású hevederekkel igyekeznek stabilizálni a falat, miután a kivitelező korábban sikertelenül próbálkozott.

Az elsődleges információk szerint az okozhatta az épületrész megdőlését, hogy a lejtős hegyoldali területen a romok alatt húzódó park építésénél kitermelték a földet, de az is instabillá tehette a falat, hogy betonozást végeztek a romok belső területén.

A Tettyén jelenleg építkezés zajlik, a játszótér megújítása után a Tettye téri parkot építik át a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A legutóbbi - novemberi - tájékoztatás szerint a romok környékének rendezése során vis maior helyzet állt elő, emiatt egy támfal építése vált szükségessé.

A bama.hu cikke

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár