2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megszépült a jászberényi Jász Múzeum

2010. április 14. 11:44 MTI

Az utóbbi évek egyik legnagyobb rekonstrukciója nyomán a kor igényeihez alakították és komfortosították a jászberényi Jász Múzeumot, amely négy hónapos szünet után csütörtökön nyitja meg ismét kapuját a látogatók előtt - mondta el a közgyűjtemény igazgatója.


Hortiné Bathó Edit tájékoztatása szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat vezetésével megvalósuló Jászkun kapitányok nyomában című turisztikai projekt keretében 16 fejlesztés készül el, és ezek közül elsőként a jászberényi múzeum rekonstrukciós munkálatai fejeződtek be.

A 18 millió forintos ráfordítás eredményeként megszépült a múzeum fogadótere, és kialakítottak egy akadálymentes illemhelyet. Emellett a mozgáskorlátozottak érdekében szintén akadálymentes lett a bejövetel és a belső közlekedés. A szabadtéri programok helyszínéül szolgáló belső udvari teraszt pedig befedték, hogy csapadékos időjárás ne gátolja a rendezvények megtartását.

Az igazgató szólt arról, hogy jászberényi Táncsics utcában található múzeum újbóli kinyitása után ismét megtekinthető a Lehel kürtje valamint az Élet a jászok földjén és A szabadságharc gyermekhősei című állandó kiállítás. A Jászság kézművesiparát bemutató időszaki kiállítás még április végéig látható, majd május közepétől Zsombolyai Mária festőművész alkotásai lesznek megtekinthetők.

Jászberényben a múzeumalapítás gondolata az országban az elsők között vetődött fel, a gyűjteményt 1874 karácsonyán avatták fel, állandó helyet 1931-ben találtak számára. A Jász Múzeum szakmai és közművelődési tevékenységéért 1999-ben elnyerte az Év Múzeuma címet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár