2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpátalján lopták el a legtöbb műkincset Ukrajnában

2010. március 26. 10:37 MTI

A napokban jelent meg Kijevben az ukrán állami múzeumokból, intézményekből és magángyűjteményekből az utóbbi tíz évben ellopott kulturális értékek katalógusának második kiadása, amelyben Kárpátalja szerepel a vezető helyen az eltulajdonított műkincsek számát illetően.

Az ukrán belügyminisztérium, a kulturális tárca és a megyei művelődési főosztályok adatai alapján összeállított, kilenc fejezetből álló katalógusban helyet kapott minden ellopott kulturális érték a levéltári okmányoktól, fényképektől a muzeális fegyvereken, hangszereken és pénzérméken át a templomi kegytárgyakig, valamint a képzőművészeti alkotásokig.

Az elmúlt évtizedben elkövetett több mint háromezer lopás és rablás során Ukrajna 55 múzeumából és magángyűjteményéből a többi között csaknem ezer, ritkaságszámba menő műkincset is eltulajdonítottak - adta hírül az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

Az orgánum szerint a vizsgált időszakban Kárpátalja megyét érte a legnagyobb kár a műkincslopások következtében. A régió múzeumai és magánkollekciói ellen 2000-ben, 2002-ben és 2008-ban követték el a legtöbb bűncselekményt, amikor évente mintegy két-háromszáz műtárgyat raboltak el. A műkincsrablók körében két kárpátaljai magyar festőművész, Erdélyi Béla és Boksay József alkotásai a legnépszerűbbek.

A honlap rámutatott, hogy a lopott kulturális értékek katalógusának első kiadásában, amely az 1984 és 1998 közötti időszakot ölelte fel, még csak 106 olyan műalkotás szerepelt, amelyeket ukrán állami múzeumokból tulajdonítottak el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár