2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapják az olaszok az ellopott misekönyvet

2009. december 22. 09:52 Times Online

Egy új brit törvény értelmében egy középkori misekönyv lesz az első olyan műtárgy, amit a brit múzeumok visszajuttatnak annak törvényes tulajdonosához.

A Missale Beneventano néven ismert misekönyvet egy dél-itáliai székesegyházból lopták el, miután a második világháborúban a szövetségesek lebombázták a várost. A műtárgy 1947 óta a British Múzeum Könyvtárában van, de a jogszabályok megváltoztatása után - akár néhány hónapon belül - újra Olaszországban lehet.

A brit nemzeti múzeumok eddig gyűjteményükből semmit nem adhattak vissza, és a vitás esetekben is csak az anyagi kompenzáció lehetett megoldás. Egy januártól hatályos törvény azonban változtat mindezen, és az 1933 és 1945 között ellopott tárgyak kikerülnek a korlátozás hatálya alól. Az ennek megszületésén bábáskodó, 2000-ben létrehozott szakértői tanácsadói bizottság négy évvel ezelőtt ajánlotta, hogy a misekönyv jusson vissza az eredeti helyére, Beneventóba.

A 12. századi liturgikus könyv egyedülálló kézírással készült, a Santa Sofia monostorban írták a helyi apácák részére. Douglas Ash kapitány, brit titkosszolgálati tiszt 1944-ben vásárolta meg Nápolyban, majd később árverésre bocsátotta Londonban. Így ír róla a levelében: „1944 áprilisában vettem a könyvet Nápolyban, semmit sem tudtam róla, csak azt, hogy nagyon régi. A könyvárusok mondogatták is, hogy molto antico… Engem minden érdekel, ami régi. Van egy kard és egy páncélgyűjteményem, de ez teljesen új a számomra.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár