2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örményországot 1915-re emlékeztetik a török fenyegetések

2010. március 19. 10:40 MTI

Örményország azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, hogy ugyanolyan nyelvezetet használ, mint amilyen az örmények ellen elkövetett első világháborús tömeggyilkosságokat megelőzte. Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy kiutasítják az országból az illegális örmény bevándorlókat.

A két szomszédos ország tavaly állapodott meg abban, hogy maguk mögött hagyják az évszázados ellenségeskedést, újból megnyitják a határokat, de a megállapodás végrehajtása a kölcsönös vádaskodások miatt megrekedt. Erdogan kedden fenyegetőzött az országában élő örmény kisebbség egy részének kiutasításával azután, hogy a közelmúltban az amerikai kongresszus külügyi bizottsága és a svéd törvényhozás népirtásnak nevezte több százezer (Jereván szerint másfél millió) örmény erőszakos halálát.

Recep Tayyip Erdogan a BBC török adásának nyilatkozva kijelentette: több mint 100 ezer örmény él illegálisan Törökországban. "Ha úgy adódik, azt fogom mondani ennek a százezernek: gyerünk haza a ti országotokba. Ezt fogom tenni. Hogy miért? Ők nem az én polgáraim. Nem vagyok köteles megtűrni őket az országomban" - fogalmazott Erdogan.

Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy az ilyen kijelentések "egyértelműek negatív következményekkel járnak". "Az 1915-ös örmény népirtáshoz vezető események ilyen kijelentésekkel kezdődtek" - szögezte le sajtótájékoztatóján a miniszter, és felszólította Törökországot, lépjen a diplomáciai kapcsolatok felvételéről rendelkező megállapodások ratifikálása és a szárazföldi határok megnyitása érdekében.

A megállapodás tavaly októberi aláírása óta Törökország és Örményország egymást vádolja azzal, hogy megpróbálják átírni a szöveget. Az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok kényes kérdésnek számítanak Törökországban. Ankara elismeri, hogy oszmán törökök számos örményt öltek meg, de határozottan tagadja, hogy az áldozatok száma másfél millió lenne, s hogy népirtás történt volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár