Hitler elfeledett szövetségesei

Fényből építették újjá Hadrianus falát

2010. március 18. 12:12 The Independent, The Guardian

Fény világította be a Római Birodalom egykori északi határvonalát: a 120 kilométer hosszú fal egykori vonala mentén 1100 önkéntes fáklyával a kezében emlékezett Britannia ókori örökségére.


Bár a fényfolyosó a leginkábba a levegőből volt jól kivehető, a résztvevők beszámolói szerint a látvány, és hogy egy ilyen különleges akcióban vehettek részt, megdöbbentő és fantasztikus élmény volt mindannyiuk számára. Európa és a világ számos pontjáról ezrek érkeztek Angliába: a hagyományőrzők mellett egyszerű turisták is álltak az egykori védvonal mentén.

A brit lapok beszámolói szerit a hatás leginkább a fal ma is álló részei mentén volt grandiózus, ahol mindez az ókori mindennapok hangulatát idézte. Szombaton aztán több tízezer látogató nézte végig, ahogy 250 méterenként meggyújtják a fáklyákat: az akcióban a szervezők szerint összesen 1100-an vettek részt.

Hadrianus császár uralkodása alatt, i.sz. 122 és 127 között építettek a falat, amely a Solway-öböltől a Tyne torkolatáig húzódik, keresztülszelve Észak-Angliát. A 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles fal a birodalom határait volt hivatott megvédeni a barbárok támadásaitól. Római mérföldenként, 1481 méterenként erődöket építettek, ezek között pedig meghatározott távolságban két-két bástyát helyeztek el. A fal mentén a rómaiak utakat is építettek, valamint létrehozták a hadtáp támaszpontjait. A szakértők egy része a védvonal újraalkotásának gondolatával is kacérkodik: szerintük 1500 munkás két és fél év alatt, 400 millió fontból (116 milliárd forintból) építhetné újra azt.

A mostani akció azonban nem az első vagy épp utolsó ilyen megmozdulás volt: a Római Birodalom összeomlásának 1600 évfordulója kapcsán arra emlékeznek, amikor Alarik és vizigótjai 410-ben lerombolták Rómát. Több hasonló rendezvényt, kiállítást, vagy épp fesztivált rendeznek majd, amelyeken Britannia ókori örökségére emlékeznek.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!