2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori szentélyből származhat az Aranyág

2010. február 23. 10:10 The Daily Telegraph

Az olasz régészek megtalálták egy ősi kőkerítés maradványait, amely azt a legendás fát védhette, ahonnan Aeneas letörhette az Aranyágat.

A kutatók az ókori kerítést egy Diana szentély maradványainak feltárása közben azonosították, Rómától 35 kilométerre délre, egy vulkanikus tó mellett. Az ókori építmény egy hatalmas ciprust, vagy tölgyet védhetett, amely szent volt a latinok számára. A kőkerítés egy Diana szentély közepén található, ahol a vadászat egykori istennőjének hódoltak. Több másik épület, illetve források, ciszternák, és egy nimfaszentély maradványai is előkerültek.

A Nemi városához közeli felfedezésről a Perugiai Egyetem nyugdíjba vonult professzora, Filippo Coarelli beszélt a sajtónak, aki szerint hónapokig tartó ásatások során kerültek elő az egykori épület maradványai. Az ott talált cseréptöredékek alapján azt a kései bronzkorban, az i.e. 13-12. században használhatták.

A fa volt Aeneas mítoszának középpontjában is, aki egy innen letört ág segítségével jutott el biztonságban az alvilágba. „A jóslat után Aeneas megkérte a jósnőt, hogy mutassa meg neki az alvilágba vezető utat. Ám ehhez meg kellett találnia az aranyágat, hogy azzal Proserpinának, az alvilág királynőjének kedveskedjék. Venus madarai, egy kergetőző galambpár, elvezették Aeneast egy fához; ezen rejtőzött az aranyág. Aeneas lenyeste: most már nyitva állt előtte az alvilág útja”. Tovább Aeneas történetéhez

Emellett a fa a latinok egykori uralkodójának hatalmát is szimbolizálta: aki letörött egy ágat, élethalálharcot kellett vívnia a vezetővel. Aki életben maradt, az egyfajta szent uralkodói tisztet töltött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár