2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt a frizbi feltalálója

2010. február 12. 13:24 MTI

Kilencvenéves korában elhunyt Walter Fredrick Morrison, a világ egyik legnépszerűbb játékának, a frizbinek a feltalálója.


Az idős férfi Utah állambeli otthonában, Monroe-ban hunyt el még kedden, halálhírét azonban csak most közölte ügyvédje. "Ez az egyszerű kis játék minden kontinens minden országába eljutott, legalább annyi háznál van frizbi, mint ahány más eszközt valaha feltaláltak" - mondta Kay McIff. "Hogy is válhatott valakiből felnőtt, ha nem tanulta meg a frizbi eldobását?" - vetette fel a játék népszerűségére utalva.

Walter Fredrick Morrison rákban szenvedett, de magas kora miatt sem volt már jó egészségi állapotban - számolt be a feltaláló fia, Walt. "Rendes fickó volt, sokat segített másokon. Vállalkozó volt, mindig kereste a cselekvés lehetőségét" - tette hozzá. Morrison 1957-ben adta el Pluto Platter nevű játékának gyártási jogait, a repülő műanyag lemezkét később frizbi néven ismerte meg a világ. Az egyszerű kis játékból több mint 200 millió darabot adtak el.

Phil Kennedy történész, az eszköz lelkes rajongója szerint Morrison és menyasszonya egy kaliforniai strandon ütötte el azzal az időt, hogy egy lapos sütőformával passzolgattak - innen származott a játék ötlete. Morrison a második világháborúban repülőpilótaként szolgált, így voltak elgondolásai arról, hogy miként lehetne tökéletesíteni a játékot. Az első "diszkoszok" 1948-ban készültek el.

Morrison ezek után járni kezdte a vásárokat, játékára végül egy Wham-O nevű gyártó figyelt fel. A frizbi nevet új-angliai diákok ragasztották a játékra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár