2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Meghalt Charlie Wilson, egykori legendás amerikai képviselő

2010. február 11. 11:07 MTI

Meghalt Charlie Wilson egykori amerikai kongresszusi képviselő, akinek legendás szerepe volt az 1980-as években a szovjetellenes afgán erőket támogató titkos amerikai akcióban, és akit Tom Hanks alakítása tett halhatatlanná a Charlie Wilson háborúja című filmben.


A középpontban Charlie Wilson

A 12 mandátumon, vagyis 24 éven át Washingtonban képviselősködő, kalandos életű demokrata párti politikus 76 éves korában hunyt el egy texasi kórházban.

Charlie Nesbitt Wilson csak idősen lett ünnepelt híresség, miután a 2007-es Charlie Wilson háborúja című film megismertette a széles közvéleménnyel szerepét annak előmozdításában, hogy a Reagan-kormány támogassa a megszálló szovjet csapatok ellen harcoló afgán erőket. A filmben Tom Hanks mellett olyan sztárok szerepeltek, mint Julia Roberts, Amy Adams vagy Philip Seymour Hoffman.

Wilson a képviselőházban a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA legfőbb támaszává vált az afgán ellenállás támogatásában és a mudzsahidek titkos felfegyverzésében, s ezzel hozzájárult a szovjetek vereségéhez. A Capitoliumon "Good Time Charlie" (Mulatozós Charlie) volt a beceneve: híres volt könnyed életmódjáról, arról, mennyire szerette az alkoholt és hogy mindig vonzó, fiatal nőkkel vette magát körül stábjában, ahogy ezt a film kitűnően érzékeltette.

Wilson 1973 és 1997 között képviselte Texast a fővárosban. Martin Frost korábbi texasi képviselő, aki két évtizeden át együtt dolgozott Wilsonnal Washingtonban, azt mondta: rendkívüli személyiség volt, aki megváltoztatta az amerikai külpolitika irányát, az afganisztáni szerepéről keringő történetek "teljesen valósak".

A film alapjául szolgáló azonos című 2003-as regény szerzője, George Crile egykor azt mondta: ez volt a CIA történetének legnagyobb és legsikeresebb akciója, amely mögött valójában két figura állt, Charlie Wilson és a vele szorosan együttműködő Gust Avrakotos CIA-tiszt (őt alakította a filmben remekelő Philip Seymour Hoffman).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár